Воюващите страни в Либия се очаква да подпишат днес в Москва споразумение за прекратяване на огъня, пише гръцкият вдекидневник "Катимерини".

Премиерът на международно признатото Правителство на национално споразумение (ПНС) Файез ал Сарадж и противникът му, фелдмаршал Халифа Хафтар, предводител на Либийската национална армия (ЛНА), под чийто контрол се намира източна Либия ще подпишан споразумението, съобщава изданието.

Това ще проправило път към възобновяването на политическия процес в Либия, заяви министърът на държавната собственост в Триполи Халед ал Мишри в бележки по либийската телевизионна мрежа на Либия "Ал Ахрар". 

Мишри каза, че ще придружи Сарадж до Москва, където ще се срещнат с Хафтар и председателя на базирания в Източна Либия парламен Агила Салех.

В кратко публично обръщение Сарадж призова либийците да „обърнат страницата“.

По-късно ТАСС предаде, че Сарадж е отказал да се срещне с Хафтар. 

Според същата агенция проектоспоразумението предвижда изтеглянето на силите на враждуващите страни, мораториум върху разполагането на турските войски в страната и международен мониторинг на спазването на мирните договорености.

Посредническият демарш на Москва идва, след като силите на Хафтар, който има подкрепата на Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и негласната помощ на Франция и Русия, стигнаха на 10 км от центъра на столицата Триполи и превзеха пристанището Сирт, а Турция изпрати войски и въоръжения в помощ на силите на Сарадж.

Според изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Либия се бият хиляди наемници, включително стотици руснаци от частната наемническа компания "Вагнер" - на страната на Хафтар. Самият той пък призна, че Франция също го е подкрепяла пряко - със сили и въоръжения - и непряко - с разузнавателни данни.

Хафтар се бие с милиции, принадлежащи към групировката "Ислямска държава" и към "Ал Каида", проникнали в Либия след падането и екзекуцията на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи през 2011 г. след европейската военновъздушна интервенция с.г. Тя беше предприета в отговор на усилията на Кадафи да потуши с военна сила бунт срещу управлението му.

"Призовавам всички либийци да обърнат страницата на миналото, да отхвърлят конфликтите" и да се обединят за страната да се насочи "към стабилност и мир", каза днес Сарадж.

Споразумението за прекратяване на огъня по инициатива на Турция и Русия вече влезе в сила в неделя в Либия, след повече от девет месеца смъртоносни битки пред столицата Триполи на фона на нарастващите опасения относно интернационализацията на конфликта.

Хафтар, чиито сили се опитват безуспешно да завземат Триполи от април 2019 г., увери, че силите му ще се съобразят със споразумението за прекратяване на огъня малко преди полунощ.

Тогава Сарадж също обяви прекратяване на огъня.

Мишри каза, че московското споразумение ще предвиди "сили за надзор върху изпълнението" на споразумението за прекратяване на огъня, но не уточнява националността на тези сили и естеството на тяхната мисия.

Сарадж заяви в съобщението си, че е готов да нареди възобновяването на военните операции, ако "нападателят" наруши примирието.

Той обаче добави, че "всички ние трябва да разберем, че нашите различия трябва да бъдат решени демократично, чрез диалог, в който няма диктаторски форми на власт".

Премиерът заяви, че се съгласява на прекратяване на огъня, "за да не се лее повече либийска кръв".

Турция вчера увери, че като цяло примирието се спазва.

Като знак за нарастващата им тежест в либийския хаос и въпреки съперничеството им на терена, президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган обявиха на 8 януари прекратяването на огъня, което влезе в сила вчера, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Това примирие трябва да послужи за въведение към конференция за Либия в Берлин под егидата на ООН този месец. Германската канцлерка Ангела Меркел впрочем беше в събота в Москва за преговори по този въпрос с руския президент, който също така води телефонни разговори с арабски и европейски ръководители.

Тази конференция трябва да доведе до начало на политически диалог, който да е в състояние да реши тази гражданска война.

Вчера се чу стрелба с леки оръжия южно от Триполи, но на фронтовата линия беше относително спокойно.

Предвид военното включване на Турция в Либия, присъствието на руски наемници и съществуването на множество въоръжени групировки, сред които джихадистки милиции, контрабандисти на оръжие и трафиканти на мигранти, международната общност се опасява, че либийският конфликт ще се разрасне извън страната и ще излезе от контрол.

Подобно на Сирия, където разбирателството им позволи да се превърнат в жандарми на конфликта, въпреки че поддържат противоположни лагери, Москва и Анкара, при безсилието на западните сили, се наложиха като незаобиколимите посредници в Либия, която е затънала в хаос от 2011 г.

Прекратяването на огъня бе приветствано от ЕС, САЩ, ООН и Арабската лига.

Европа по-специално се опасява Либия да не се превърне във втора Сирия. Тя иска и да намали миграционния натиск по границите си, след като през последните години прие стотици хиляди мигранти от Либия и Сирия. Този наплив постави на изпитание солидарността в ЕС и допринесе за възход на популистите.

Според Москва европейците и американците са в голяма степен отговорни за конфликта в тази богата на петрол страна, защото с бомбардировките на НАТО оказаха военна подкрепа на бунтовниците, които свалиха и убиха Кадафи.

От началото на настъплението на силите на Хафтар към Триполи са убити над 280 цивилни, както и около 2000 бойци по данни на ООН. Изселени са близо 150 000 либийци.

Илюстрирайки още веднъж влиянието си в Сирия, руснаците и турците се договориха и за прекратяване на огъня, също влизащо в сила от вчера, в провинция Идлиб, последния бастион на джихадистите и бунтовниците в Сирия.