Григор Димитров победи хърватина Борна Чорич - 6:3, 5:7, 10:8, в мач от демонстративния тенис турнир Kooyong classic в Мелбърн. Надпреварата е подготовка за Откритото първенство на Австралия, което започва на 20 януари.

Това бе първи мач между двамата, макар и неофициален. Димитров и Чорич трябваше да играят един срещу друг на US Open, но хърватинът се отказа заради контузия.

Двамата записаха по един пробив в първия и втория сет, така се стигна до шампионски тайбрек, в който Григор измъкна победата.

Междувременно растат тревогите сред тенисистите за качеството на въздуха в Мелбърн заради горските пожари. Словенката Далила Якупович почти колабира на корта и трябваше да прекрати мача си от квалификациите срещу швейцарката Стефани Вогел при 6:4, 5:6.

Тя изтъкна мръсния въздух като причина.

"Беше страшно, никога не съм изпитвала подобно нещо - заяви Якупович. - Не можех да ходя повече. Не беше справедливо да играем в такива нездравословни условия. Не вярвах, че ще има мачове. Нямахме избор. Ядосана съм, защото можех да спечеля."

Това принуди организаторите да прекратят квалификациите и тренировките. Те заявиха, че очакват положението да се подобри. Срещи бяха прекъснати дори на Kooyong classic - например на Мария Шарапова и Лаура Зигмунд. И двете се оплакаха от смога.

Градските власти препоръчаха на местните хора да не излизат днес и да не разхождат домашните си любимци.

Имаше доста коментари в предишните седмици дали Откритото първенство на Австралия въобще да се проведе предвид пожарите. Организаторите увериха, че ще се справят.

На завършалия турнир ATP cup бяха събрани стотици хиляди долари за справяне със стихията и последиците.