Руското правителство подаде оставка, съобщи премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от световните медии. Президентът Владимир Путин благодари на членовете на кабинета, посочвайки, че той не е постигнал всичките си цели. Оставката дойде час, след като Путин в обръщение към Федералното събрание предложи конституционни поправки, които ще отслабят властта на наследника му, а голяма част от президентската власт ще бъде прехвърлена към министър-председателя и парламента. 

Според Асошиейтед прес и Би Би Си  ходът на Путин цели да му осигури силна властова позиция, след като сегашният му шестгодишен мандат приключи през 2024 г. Медведев, един от най-приближените на Путин, ще стане зам.-председател на президентския съвет за сигурност, съобщи агенцията. Той беше премиер непрекъснато от 2012 година насам. Между 2008 и 2012 г. Медведев беше президент, докато Путин стана министър-председател, за да може Путин за заобиколи конституционното ограничение за най-много два последователни президентски мандата.

По-късно Путин номинира шефа на данъчната служба Михаил Мишустин за министър-председател, предаде Би Би Си. 53-годишният Мишустин оглавява службата от 2010 г. , посочва ТАСС.

Час преди правителствената оставка Путин предложи референдум за конституционни реформи, засилващи правомощията на парламента, без обаче да променят президентския характер на политическата система, начело на която той е вече 20 години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Русия трябва да остане силна президентска република - президентът да запази правото си да освобождава от длъжност премиера на страната и федералните министри, заяви държавният глава. Той обаче предложи Държавната дума да получи правото да одобрява премиера, вицепремиерите и федералните министри, след което президентът задължително да назначава предложените кандидати.

Путин припомни, че според сегашната конституция президентът само получава съгласието на парламента да назначи даден премиер, а после сам назначава и министър-председателя, и другите членове на кабинета.

"Всички бяхме свидетели на посланието на президента на Руската федерация. Владимир Владимирович очерта не само много важни приоритети за работа в страната ни за следващата година, но и очерта редица основни промени в конституцията на Руската федерация", каза Медведев, цитиран от ТАСС. Според него "тези промени, когато бъдат приети - и по всяка вероятност ще бъдат след обсъждане - ще направят значителни промени не само в редица членове от конституцията, но и в баланса на силите като цяло - изпълнителната, законодателната и съдебната", каза Медведев.

"В този контекст е очевидно, че ние, като правителството на Руската федерация, трябва да предоставим на президента на нашата страна възможност да вземе всички необходими решения за това. В тези условия считам, че би било правилно правителството на Руската федерация, в съответствие с член 117 от конституцията на Руската федерация, в сегашния състав да подаде оставка ", каза той.

ТАСС отбелязва, че Медведев е абсолютен рекордьор в съвременната руска история за времето, в което работи начело на кабинета - повече от седем години и осем месеца.  Сегашното правителство, председателствано от Медведев, е сформирано на 18 май 2018 г. В състава му има десет вицепремиери, включително един първи вицепремиер и 22 министерства.