Районната прокуратура в Дупница води разследване в свързвания с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", след като беше образувано досъдебно производство за извършено престъпление срещу здравето на хората и околната среда, съобщиха от държавното обвинение.

Разследващите са проверили сигнал на територията на централата и са засекли горенето на опасни отпадъци. Веднага са били изпратени мобилни лаборатории.

Вчера, по сигнал на "Национална сигурност" и икономическата полиция в Кюстендил, екип от прокурори и следователи, заедно с представители на районната инспекция по околната среда и водите в Перник, са направили проверка във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горенето им. Според съобщението на прокуратурата "това би могло да замърси околната среда и да създаде опасност за здравето на хората".

Миналата седмица лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че "в Бобов дол на ден се карат десетки камиони с боклук от Третия свят, горят се в ТЕЦ-а, като се смесват с въглища, а остатъкът се заравя в открития рудник в Бобов дол".

На проверка в "Бобов дол" беше и новият министър на околната среда и водите Емил Димитров.

Позицията на ТЕЦ "Бобов дол"

Имаме както действащо Комплексно разрешително, така и разрешение за изгаряне на отпадъци и включително подписана нотификация за внос на отпадъци.

Това твърдят от ТЕЦ „Бобов дол”, в позиция, разпространена до медиите.

„Всички тези документи са подписани от МОСВ, РИОСВ – Перник и Изпълнителна агенция по околна среда. Предоставили сме ги и на всички разследващи органи. При нас няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това”, се казва още в позицията.

От ТЕЦ-а обясняват, че нормалната им работа е спряла от няколко дни.

В позицията са изредени и документите, с които разполагат: решение от МОСВ за пробно изгаряне на отпадъци, подписано от заместник-министър, разрешение за внос на отпадъци,  подписано и издадено от заместник-министър и директор Дирекция „УООП” в МОСВ, разрешение за изгаряне на отпадъци на „ТЕЦ-Бобов дол”, подписано от директор на РИОСВ-Перник, решение за издаване на Комплексно разрешително, издадено от Изпълнителна агенция по околна среда.

Издирването на незаконен боклук продължава

По-рано днес беше съобщено, че тонове незаконен боклук са засечени на пристанище Варна. Акцията по проверка на кораб с контейнери започна след сигнал, че се прави опит да се внесат нелегални отпадъци от Италия.

25-те контейнера с боклук от Италия са пристигнали на пристанището през октомври. Сигналът в Районната прокуратура е постъпил на 16 януари. Като получател на товара е била посочена българска фирма.

В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че оправомощен заместник-министър на околната среда и водите е дал съгласие за превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия. От държавното обвинение не споменаха име.

За ресор „отпадъци“ в екоминистерството отговаря Николай Кънчев, който заема поста от квотата на ВМРО.

От прокуратурата тогава обявиха и че в хода на разследването на площадка в Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката.