Вносът на дрехи втора ръка няма да се забранява.

Това увери днес премиерът Бойко Борисов, след срещата за водната криза в Перник в Министерския съвет. Думите на Борисов са в отговор на писмо от Асоциацията на вносителите и преработвателите на дрехи. То е породено от идеята на управляващите за едногодишен моратораториум върху вноса на боклуци от чужбина заради скандала с италианските незаконни пратки. Срещу нея се обявиха вече предприятията за рециклиране на отпадъци. Дрехите втора ръка пък се използват като суровина.

"Никога не сме ги разглеждали тях, боклуци е това, което е в ТЕЦ "Бобов дол". Никога не е ставало въпрос за тази асоциация и този проблем. Изземват се пепелината от тецовоте, за да се види какво е горено там, защото се казва, че се изкарва повече боклук отколкото се вкарва, посочи той след като бе установен незаконно внесен боклук през пристанище във Варна", заяви Борисов.

Той визира два отделни случая от последните дни - незаконният внос на тонове боклук от Италия, заловен на варненското пристанище (днес пратка бе заловена и на пристанището в Бургас, б.р.) и проверката на теца на Христо Ковачки, която по думите на новия екоминистър Емил Димитров-Ревизоро не е установила нарушения при горенето на отпадъци.

Според премиера масираните проверки, които в момента се правят по линия на нерегламетирания внос на отпадъци, карала нарушителите да хвърлят боклука "по улиците" и да "бягат".