Учителският синдикат "Подкрепа" иска да бъде премахнато националното външно оценяване в четвърти клас, но да бъдат въведени годишни изпити, които се оценяват от преподавателите. Според синдикалистите никой освен просветното министерство не се вълнува от оценките на децата, а те се подлагат на ежегоден стрес. Вместо това по-добър би бил вариантът да се върнат оценките в началния курс и изпитите в края на годината, които обаче да се правят от преподаващия учител. В началото на външното оценяване имаше и матури за пети и шести клас, които след това отпаднаха, така че синдикатите се надяват това да се случи и с четвъртокласниците.

 

Припомняме, че неотдавна паника в социалните мрежи предизвика решение на министерството на образованието и науката (МОН) децата от четвърти клас да слушат диктовката на аудиофайл, вместо да я чете познатата им учителка, която е и запознта с всички техни особености. Синдикатите смятат, че бележките от така нареченото външно оценяване за децата не служат за нищо друго, освен за статистиката на МОН.

В същото време тази година министерството се кани да увеличи изпитите на учениците, като добави и матура в десети клас. Тя също няма да носи никакви данни освен статистика за МОН, като изключим децата от обединените училища до десети клас, на които ще се наложи да кандидатстват в гимназии. Единственото, което нововъведеният изпит предизвика, бе въвеждане и на частни уроци в десети клас, чиито цени са между 15 и 20 лева.