Гърция за първи път в историята си има жена за президент. Това е съдията Екатерина Сакеларопулу.

Кандидатурата ѝ днес подкрепиха 261 от общо 300 депутати в парламента, съобща в. "Катимерини".

Сакеларопулу е съдия с репутация на новатор и богат опит в правото на околната среда и конституцията, отбелязва Франс прес. 

Кандидатурата на Екатерини Сакеларопулу спечели междупартийна подкрепа и беше приветствана от някои коментатори като кандидат за консенсус в труден момент за гръцката външна политика, отбелязва агенцията.

"Дойде време Гърция да се отвори към бъдещето", заяви премиерът Кириакос Мицотакис по-рано този месец, когато представи името на Сакеларопулу за парламентарния вот днес.

Ветеран с 40 години стаж в правосъдието, 63-годишната Сакеларопулу от 2018 г. оглавява най-висшия административен съд на Гърция - Държавния съвет, където тя също беше първата жена, заела поста.

Дъщерята на съдията от Върховния съд Сакеларопулу, тя има докторат от Сорбона и е експерт по конституционно и екологично право. Ще поеме от Прокопис Павлопулос, чийто петгодишен мандат приключва през март.

Главният опозиционен лидер, левият Алексис Ципрас, заяви, че Сакеларопулу е "изключителен съдия" и защитник на правата на човека. Социалистическата партия "Движение за промяна" (KINAL) също подкрепи номинацията.

Мицотакис подчерта, че изборът прекъсва традицията не само защото Сакеларопулу е жена, но и защото не членува в политическа партия.

Досегашните президенти често са били високопоставени партийни дейци, например бивши министри, припомня АФП.

Мицотакис каза, че изборът "олицетворява единството и прогреса".

"Нека не крием истината, гръцкото общество все още е белязано от дискриминация срещу жените", каза премиерът. „Сега това се променя отгоре надолу“.

Приемайки номинацията, Сакеларопулу заяви, че това е „чест за справедливостта и съвременните гръцки жени“.

Въпреки че президентът номинално е глава на гръцката държава и главнокомандващ, постът е до голяма степен церемониален.

Гръцките президенти одобряват правителствата и законите и технически имат правомощието да обявяват война, но само в съгласие с правителството.

Коментаторът на "Катимерини" Елиас Маглинис приветства решението за номиниране на Сакеларопулу.

По думите му „то създава дух на консенсус, който е абсолютно необходим през толкова решаващо време във външната политика“, като се позовава на продължаващото напрежение с Турция за сондажите за нефт и газ и териториалните права в Егейско море и за миграцията.

Когато Мицотакис стана министър-председател през юли, той беше критикуван, че назначи само шепа жени в кабинета си, припомни АФП.

Агенцията цитира анкета на Евробарометър през 2017 г., която е установила, че 63 процента от гърците смятат, че равенството между половете е постигнато в политиката, 69 процента - на работното място и 61 процента - на ръководни позиции.