Tesla стана първата листвана американска автомобилна компания, която достигна пазарна капитализация от 100 милиарда долара след официалната търговия. Това е признак за доверието на Уолстрийт в изцяло електрическото бъдеще, пише в коментар днес Ройтерс, цитиран от БТА.

Този праг е преодолян по-малко от месец, след като акциите на Tesla прехвърлиха 420 долара - цената, при която шефът на компанията Илон Мъск беше обявил в Туитър, че ще изтегли Tesla от борсата.

През август 2018 година Мъск писа в Туитър, че е осигурил финансиране, което ще му позволи да свали Tesla от борсата. Тогава акциите се котираха за около 335 долара. След това обаче под натиска на инвеститорите и регулаторни притеснения той се отказа от този план.

След приключването на официалната търговия снощи книжата на Tesla поскъпнаха с 1,4 на сто до 555 долара за акция.

Пазарната капитализация на електромобилостроителя също така приближава Мъск до спечелването на първия транш опции на стойност 346 милиона долара като част от рекордния му пакет за възнаграждение.

Пазарната капитализация от 100 милиарда долара трябва да се запази като средна месечна и шестмесечна стойност, за да има право Мъск да получи първия от 12-те транша опции за купуване на акции на Tesla.

Tesla, която струва вече повече от Форд (Ford Motor) и Дженеръл мотърс (General Motors) заедно, отчита поскъпване на акциите над два пъти през последните три месеца благодарение на рядка тримесечна печалба през октомври, новините за ускоряване на производството в Китай и по-добрите от очакваното годишни доставки на автомобили.