Европейският център за превенция и контрол на болестите повиши от „нисък“ на „умерен“ риска от нахлуването на коронавируса в Европа.

Новината обяви днес говорителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду е разговаряла с генералния директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом, както и със здравните министри на Италия и Франция. Авиокомпании от тези страни имат полети до китайския град Ухан, където вирусът бе открит за първи път.

СЗО съобщи, че засега няма да обявява международно извънредно положение в сферата на общественото здраве заради появилия се в Китай нов коронавирус, предаде ДПА., съобщава БТА.

Експерти от Организацията посочиха, че на този етап не виждат причина за подобна мярка, но все пак смятат за необходимо днес да продължат дискусиите по проблема в Женева.

Китайските власти информираха на 31 декември СЗО за появата на неизвестна досега пневмония в централния град Ухан с население 11 милиона души. На 7 януари китайски специалисти установиха причинителя на болестта - коронавирус 2019-nCoV.

От днес в Ухан е спряно движението на влаковете и самолетите, за да се ограничат рисковете от международно разпространение на заразата.

По актуализирани данни властите в Китай потвърдиха 17 смъртни случая от коронавируса.

Броят на заразените с новия коронавирус в Китай е нараснал на 617 души към 14.00 ч. местно време в четвъртък (08.00 днес българско време), съобщават китайските регионални комисии по въпросите на хигиената и здравеопазването, цитирани от ТАСС.

Малко преди това централните власти информираха за над 570 потвърдени случая на заразяване.

Най-много хора са се разболели в провинция Хубей - 444 души. Там са регистрирани и всички смъртни случаи досега - общо 17. Следват по брой на заболелите провинция Гуандун (32), Чжъцзян (27), Шанхай (16 потвърдени случая и 22 предполагаеми) и Пекин с 14 заразени. Заразени с пневмонията от нов тип са открити вече почти във всички региони на Китай с изключение на Синцзян-Уйгурския и Тибетския автономен район и провинция Цинхай.

Китайските медици са разработили успешен метод за лечение на пневмонията от нов тип, предизвикана от коронавируса 2019-nCoV по метода на екстракорпоралната оксигенация, предаде ТАСС. 
Агенцията цитира съобщение на информационния портал "Сина". Методът представлява извънтелесно насищане на кръвта с кислород. Той успешно е бил изпробван в град Ухан, в провинция Хубай, откъдето тръгна заразата. Благодарение на новия метод медиците са успели да спасят живота на 53-годишен мъж, който се е намирал в критично състояние. Понастоящем медицинските му показатели са стабилизирани и здравословното му състояние продължава да се подобрява. В скоро време на пациента може да му бъде вдигната карантината.

Вчера и Русия съобщи, че работи по ваксина срещу новия вид вирусна пневмония. 

Лекари посочват, че характерни симптоми за коронавируса са хрема, кашлица, болки в гърлото и стягане в гърдите. Възможни са също главоболие и треска, която може да продължи няколко дни.

Рискови групи са лица с отслабена имунна система, деца и възрастни хора. При тях се наблюдават симптоми, подобни на тези при пневмония и бронхит.