Стотици мъртви риби са изплували тази сутрин от река Марица в района на селата между Стамболийски и Цалапица, съобщи БНР.

Директорът на инспекцията по околна среда в Пазарджик Костадин Гешев обяви, че източник на замърсяването е пазарджишката фирма "Екоинвест", която преработва пластмаса.

Повече от 7 часа реката носи телата на мъртви сомове, съобщава кореспондентът на bTV.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая с мъртвата риба в река Марица, съобщи областният управител Дани Каназирева. 

Органите на реда охраняват засегнатите зони. Взети са проби като първите резултати от бързите тестове се очакват в късния следобед.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева съобщи за БНР, че засега предположенията на експертите за измирането на рибата е токсично отравяне. Подозира се пазарджишка фирма.

„Първоначалните данни говорят за токсично отравяне, затова и предприетите мерки са много сериозни. Изпратили сме съобщения до общините Пловдив и Първомай, за да информират и предупредят населението да избягва консумацията на риба от река Марица, както и да ограничи достъпа на хора и животни до водата, до изясняване на причините и естеството на замърсяването", коментира Каназирева.  

Районът вече е ограничен, мястото се охранява от полиция.

Образувана е проверка от Окръжна прокуратура - Пловдив и Окръжна прокуратура - Пазарджик. Образувано е и досъдебно производство.

Специалистите призовават местното население да не консумира умрялата риба.