Студенти са завлекли държавата с над 4 милиона лева от кредити, които са изтеглили за следването си. Това става ясно от доклад на просветния министър Красимир Вълчев във връзка с отпускането на нова държавна гаранция за студентските заеми, която трябва да бъде приета от Министерския съвет.

Съгласно Закона за студентското кредитиране, студентите теглят кредити от общо 5 банки, сключили договори с Министерството на образованието и науката, и започват тяхното изплащане след завършването си. Ако не го направят, средствата се покриват от държавата, а след това НАП издирва неплатилите млади хора и си възстановява парите. Или поне така е на теория.

От доклада на Вълчев става ясно, че 1089 студенти не са погасили заеми в размер на 4,3 милиона лева от началото на студентското кредитиране през 2010 година. НАП е успяла да възстанови едва около 1 милион лева от дължимата сума.

Освен това държавата е платила и кредитите на 36 починали студенти, както и на 193 учащи, които са родили второ или трето дете, съгласно закона за студентските кредити. Той предвижда в такива случаи заемът на младия човек да се опрощава.

Един от парадоксите на нашата система за кредитиране на студенти е, че тя очаква студентът да започне погасяването на заемите си веднага след завършване. За разлика от това, в Англия младите хора връщат кредити, едва когато започнат да получават определен доход, от който могат да отделят даден процент за връщане на заема си. Студентските съвети от много време искат промени в закона, за да може да се позволи заеми да теглят и задочниците.