54%  от пълнолетните българи искат референдум за влизането на България в еврозоната. 50% от пълнолетните българи са против въвеждането на еврото, само 19% го подкрепят. Това сочи социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от "Тренд" по метода на прякото полустандартизирано интервю. Според изследването гласоподавателите на големите партии са против еврото, докато избраниците, а 60% от пълнолетните българи смятат лева за стабилна валута.

"Интересно е да наблюдаваме как този процес ще се отрази на подкрепата към отделните парламентарни партии. Мнозинството от техните избиратели не желаят да се разделят с националната си валута, докато парламентарните групи или подкрепят, или не коментират изобщо темата", сподели Стоян Панчев, основател на ЕКИП.

Според експертите тази пропаст между народната воля и тази на политическата ни класа ще избие или в инициатива за референдум, или в пренареждане на политическата ни карта.

Основните притеснения на българите при приемането на еврото засягат поскъпването на живота. Цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините единната валута да е нежелана в най-бедната икономика в ЕС.

"От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на гръцки сценарий за България, при влизане в еврозоната", отбелязва Георги Вулджев, главен икономист в ЕКИП. "Рисковете пред България са значително повече от евентуалните ползи, с оглед на дълбоките икономически недъзи, от които Еврозоната продължава да страда и които в момента причиняват стагнация на икономическото ѝ развитие", допълва още той.

От ЕКИП са убедени, че прибързаният и непрозрачен начин, по който политическата класа ни бута към еврозоната, ще доведе до още по-сериозна ерозия в обществената подкрепа и ще засили анти-европейските настроения и реторика. Редно е влизането в ERM II да бъде отложено, поне до провеждането на широк дебат по темата. Обществото трябва да бъде запознато с всички рискове и потенциални ползи и да се изкаже, дали изобщо желае валутен съюз с икономики като Гърция, Италия или Испания.

Изданието "Екип" е близко до членовете на Българското либертарианско общество, които отдавна твърдят, че България няма нужда от приемането на еврото и то по скоро ще навреди на страната, отколкото ще й помогне.