Новият коронавирус, който вече зарази близо 5000 души в Китай и взе там 132 жертви, е по-малко смъртоносен от острия респираторен синдром (САРС) от началото на десетилетието, съобщи днес Световната здравна организация.

Тя съобщи и че ще изпрати екип от експерти в Китай и че ще създаде платформа за международен обмен на информация за новия вирус.

"Китай постъпва правилно и отговаря (на кризата) масивно", каза на пресконференция, представител на организацията.

Той посочи, че екипът няма да помага на китайските специалисти, които са достатъчно квалифицирани да се справят с болестта, а ще се учи на място с оглед на мерките против заразата в останалия свят.

През 2003 г. САРС е убил 774 души и смъртността при заразяване с него е била 9,6%, обяви по-рано СЗО. Новият коронавирус, означаван още като 2019-nCov досега причинява смърт при 3% от заразените.

Това става обикновено в случаи с възрастни хора или пациенти с отслабнала имунна система, които развиват специфичен вид пневмония, след като са прихванали вируса.

По-голямата трудност в сравнение с предишните зарази от рода е да се ограничи разпространението му. 

Случай с 10-годишно момче, което е диагностицирано с коронавирус в китайския град Ухан, въпреки че не е показало симптоми, предизвиква безпокойство, че хората могат да разпространяват вируса въпреки скрининга на първа линия, който сега се прилага за овладяване на епидемията, съобщава днес Блумбърг.

Момчето заедно със семейството си е било на гости на роднини в Ухан, център на провинция Хуабей, където е огнището на заразата, за Лунната нова година. Докато родителите и бабите и дядовците му са се разболели и са се лекували, след като се върнали по родните си места, 10-годишният изглеждал здрав и бил диагностициран с вируса, едва след като родителите му настояли за това.  

Лекарите казали, че той разпространява вируса без сам да показва симптоми.

Правителствата са тези, които трябва да решат дали да евакуират гражданите си от китайския град Ухан, епицентър на епидемията от новия коронавирус. Това заяви днес говорител на Световната здравна организация, цитиран от Ройтерс.

Френското външно министерство днес обяви, че Франция е готова да предостави на гражданите на други европейски страни места във френските самолети, които ще прати в Ухан за евакуация на намиращите се там френски граждани, предаде ТАСС.

Според последни данни новият коронавирус е заразил над 6000 души в Китай и в други страни, предаде Асошиейтед прес.

В Китай заразените са 5974, в Хонконг - 8, а в Макао - 5. Случаи на зараза вече бяха установени в Тайланд (14), Сингапур (10), Тайван (8), Малайзия (7), Япония (7), Австралия (7), САЩ (5), Южна Корея (4), Франция (4), Германия (4), Канада (3), Виетнам (2), ОАЕ (4), Непал (1), Камбоджа (1) и Шри Ланка (1).

Досега от усложнения от заразата са починали 132 души, като почти всички са от провинция Хубей, където е град Ухан, в който първо се появи новият коронавирус.