Американският президент Доналд Тръмп обвини в "Туитър" бившия си съветник по националната сигурност Джон Болтън, че направил много погрешни преценки и бил уволнен, защото, "честно казано, ако го бях послушал, щяхме да сме в Шестата световна война".

 

 

Президентът посочва, че веднага след напускането на поста си Болтън започва да пише "лъжлива и гадна книга".

"Кой би го направил?", пита риторично Тръмп.

Болтън е готов да даде показания в процеса по импийчмънт срещу държавния глава в Сената на САЩ, като го обвини в неблагодарност и че го молил да му даде работа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тръмп написа в Туитър, че преди години Болтън не е бил одобрен за посланик на САЩ в ООН, не е могъл да бъде одобрен за каквато и да е работа след това, "молил" го да му даде работа, за която не се нуждае от одобрението на Сената.

Известен с войнствените си позиции, Болтън беше уволнен от администрацията на Тръмп през септември 2019 г. заради несъгласието си с президента по множество деликатни въпроси на външната политика - от Афганистан до Северна Корея.

След като напусна Белия дом, Болтън даде гласност на несъгласията си с Тръмп и след започването на процедурата по импийчмънт обяви, че е готов да даде показания в Сената, на което Белият дом категорично се противопостави.

Предстои излизането от печат на книга на Болтън, в която той твърди, че Тръмп му доверил, че не иска да деблокира военна помощ за Украйна, ако Киев не разследва политическия му опонент, бившия вицепрезидент Джо Байдън и сина му Хънтър.

Тези обвинения вече бяха официално отхвърлени от стопанина на Белия дом, който обвини бившия съветник, че иска "да си продаде книгата".

Именно това "изнудване" на Киев, осъдено от намиращите се в опозиция демократи, е в центъра на процедурата по отстраняване от длъжност на 45-ия президент на САЩ.