„Жалко за нашата правосъдна система, че трябва отвън да ни се решават тези въпроси и да ни се посочват проблемите.“

Така лидерката на БСП Корнелия Нинова коментира през български журналисти в Брюксел наложената от САЩ забрана за влизане на тяхна територия на съдията Андон Миталов.

„И друго – мисля, че имаше очаквания да е нещо различно. Нямахме представа кой е човекът. От разговори, в обществото мисля, че имаше очакване за друго. Но това е решение на САЩ. Жалко, че идва отвън, под натиск“, допълни Нинова.

Тя бе на посещение вчера и днес в евроинституциите заедно с депутата социалист от НС Кристиан Вигенин.

Нинова се срещна днес и с главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. Лидерката на БСП е била на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента, която изслуша румънската юристка, оглавила Европейската прокуратура.

„Попитахме как ще се случи конструирането на прокуратурата. В момента Кьовеши води разговор с всяка страна членка как да си излъчи своите делегирани европейски прокурори. Ние в България настояваме за това отдавна, защото нямаме правила. И никой не знае как ще бъдат излъчени тези хора“, изтъкна лидерката на БСП.

Самата Кьовеши ще посети България през март. Корнелия Нинова я поканила по време на визитата й да се срещне и с опозицията, за да чуе всички страни по въпросите на върховенството на закона и борбата с корупцията.

В сегашните български закони за съдебната власт няма никаква уредба на фигура като делегиран прокурор в правосъдната система, каза още Нинова. И всичко това трябва да започне чрез законодателна инициатива. Законодателно предложение как да стане това може да бъде внесено от Министерството на правосъдието, от Министерския съвет или от опозицията.

„Отдавна настояваме, ако министерството или правителството не го направят, да го внесем ние. И след това вече по силата на тези правила, които ние измислим, да бъдат излъчени тези прокурори“, заключи социалист №1 на България.