"Това е част от инсталацията - ето я чашата! Чашата е ръчно правена - всички чаши са правени ръчно!"

Така културният министър Боил Банов се защити днес в студиото на бТВ срещу шегите, че сме се явили на венецианското биенале на съвременното изкуство през м.г. с инсталация от най-обикновни чаши от ИКЕА. Той дори си носеше едната арт чаша за образец. 

Чашата - представител на България

Оказа се, че чашите, които представиха България, са правени от счупени стъкла...

".. Защото цялата идея (вие тука показвате само част, много по-голямо е цялото нещо) е в това - да ползваме природата: да ползваме това, което трошим, което събаряме, което изхвърляме - да даваме нов живот", накара се леко министърът на културата на водещата Цветанка Ризова.

Той все пак не искал да обяснява каква е идеята на художниците...  Но пък защити чашата, че е крива и се виждали много ясно мехурчетата.

"Пак казвам, смисълът не е просто, че някой я е правил ръчно, а че е я е правил от счупени стъкла!"

Освен това с чашата имало и книга, в която целият процес бил показан (припомняме, че инсталацията за участието ни струваше половин милион лв., б.р.).

Министърът дръпна пламенна реч в защита на чашата. Става въпрос за дясната - тази пред него си е просто с вода.

Банов нарече критиките "мародерство срещу съвременното изкуство и изкуството въобще", и не правели чест на никого.  

"Дотам я докарахме, че да искаме в тая държава да се хвалим единствено и само с вампира от Созопол - разпали се видимо министърът. -

Не че тия неща не са важни, но  НЕ Е САМО ТОВА БЪЛ -ГА-РИ-Я - натърти той, докато водещата се опитваше да вметне нещо.

Съвременният свят не е само това. Ние не може да влезем в него с вампира от Созопол! Не става така!"

Банов въсщност бе поканен да коментира и колекцията на Васил Божков, която, както е известно, е в ръцете на разследващите органи.

"Ние сме длъжни да се грижим и за държавното, и за частното по един и същи начин", каза той пък по повод разпоредената проверка от прокуратурата на артефактите и картините на Божков. Но допълни - Когато то касае куртурното наследство и паметта на тая нация."