Бившият зам.-председател на ГЕРБ и настоящ анализатор - Цветан Цветанов, който преди година наричаше президента Румен Радев „българския Мадуро“, обвиняваше го, че „не е последователен“ и „не е обединителят, който всички очакваха да бъде“, днес заговори за дипломация и намаляване на напрежението между институциите. 

„Когато е нарушена комуникацията между институциите и се създаде предпоставка за междуинституционална криза, това означава, че ще страда страната ни. Защото страна ни участва в много регионални форуми, а също така и на срещите на върха на НАТО, срещите, които се правят в Брюксел. Знаете, че в момента се гледа новата финансова годишна рамка. България трябва да бъде единна и институциите трябва да бъдат като един сплотен юмрук“, коментира Цветанов пред БНР. 

 

„Винаги дипломацията и разговорите могат да решат дадени проблеми, а не военните действия или противопоставяне, от което може да има тежки последици за администрацията както на президента, така и на българското правителство. Институциите са призвани да бранят държавността“, каза още той. 

Той прогнозира, че заради този конфликт позициите на страната могат да отслабнат по значими теми. 

„Давам за пример „Три морета“, защото президентът е този, който представлява страната ни, но без подкрепата на правителството няма как да се получи.“, посочи Цветанов.

Председателят на Евроатлантическия център за сигурност обясни, че организацията му инициираме кръгла маса на 26-ти февруари, в която ще участват представители и от президентската институция, и от изпълнителната власт. 

„И тук искам да благодаря и на президента, и на министър-председателя, че определиха хора, които да вземат участие на тази кръгла маса. Ще има и представители от Естония. Убеден съм че ще има представители от българския парламент. Трябва да говорим по теми, които могат да обединяват институциите и от които можем да получавам един допълнителен добавен статус“, посочи още той. 

Анализаторът определи като политически блъф заканата за импийчмънт на президента Румен Радев. 

„Това е повече политически блъф, отколкото като реалност, защото на страната не е необходимо да има подобни действия, особено когато остава близо година до редовни парламентарни избори. За мен е по-важно страната да бъде подготвена за новите предизвикателства, които има както на регионално ниво, така и в глобален аспект“, каза той.

Цветанов коментира и акциите на главния прокурор Иван Гешев. 

„Смятам, че мерилото за ефективността и борбата срещу престъпността е осъдителните присъди, които са на трета, последна, инстанция, които влизат в сила и дават възможност и съдебната, и изпълнителната власт да знаят, че са свършили своя ангажимент към обществото“, смята той. 

По време на визитата си в САЩ Цветанов не е бил запознат със списъка на Държавния департамент с корумпирани български държавни служители, на които ще бъде забранено да влизат в страната.

Според него „Турски поток“ е мини проект на „Южен поток“. 

„За всички е ясно, че това много увеличава зависимостта на България от Русия. Всички експерти са категорични, че от това, което продължава да се случва, както с „Турски поток“, така и със „Северен поток“, Украйна ще бъде най-потърпевша, защото тя ще бъде в една мъртва хватка и няма да може да се гарантира независимостта и целостта на Украйна.“, обясни той.