Лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов има нова кауза - да разреши на малките ВЕЦ-ове, които се намират в защитена зона, да могат отново да използват вода от реките. В момента огромна част от разрешителните на тези централи изтичат и според сегашните текстове в закона - те нямат право да ги подновят.

Предложението на Симеонов е направено по класическия начин за управляващите - през друг закон. В случая - през преходните и заключителните разпоредби в Закона за безопасното ползване на ядрената енергия. 

Причината - защита на енергийната система на България, както и опит да се помогне на страната да постигне целите си за ВЕИ енергията, записани в правителствената програма "Климат-енергетика 2030".

Припомняме, че на малките ВЕЦ-ове беше забранено да продължат лицензите си, заради скандалите покрай изкупуването на енергията им на високи преференциални цени от държавата. Малко след влизането на страната в Европейския съюз този тип мощности се нароиха безразборно, а "чистият бизнес", който държавата им осигуряваше доведе до обществено недоволство. Така няколко години по-късно се стигна до промяна в Закона за водите, която на практика сложи край на безкрайното продължаване на лицензите, ако централите се намират в защитена от закона зона.

Реално Симеонов предлага сега, тази рестрикция да не важи за всички ВЕЦ-ове, които са получили лиценза си преди 2010 г., когато е наложена забраната. Така, според него, се гарантира работата на вече изградените мощности, докато други няма да могат да се строят тепърва. 

Предложението на лидера на НФСБ вече е подкрепено от енергийната комисия в Парламента.

По думите на самият Симеонов става дума за общо 43 централи в цялата страна.

"Значи това са 43 централи, които до вчера не са били опасни и вредни, сега трябва да бъдат разрушение, защото им е изтекло разрешителното. Какъв е този мозък, който може да иска това?", каза той днес пред БНТ.

Очаквано - срещу идеята на Симеонов се обявиха природозащитните организации. От Риболовен клуб "Балканка" са изпратили писмо до Народното събрание, в което изразяват своята позиция.

"В период на брутална криза за вода навсякъде в страната, при доказана незаконосъобразност на всички малки ВЕЦ-ове, построени след 2000 г. у нас (със само две изключения) и при доказано непрестанно пресушаване на реките от същите тия ВЕЦ-ове в нарушение на Закона за водите ние намираме това предложение за подигравка, а подходът за неговото внасяне - тайно, по терлъци, без никой да разбере - за недостоен. Нещо повече - цели се възстановяване на възможността още прекалено много такива ВЕЦ-ове да могат да се изграждат в защитени зони от мрежата "Натура 2000", при наличие на пилотна процедура на ГД "Околна среда" на ЕК, която ще прерасне в наказателна неминуемо, заради нарушения на няколко директиви на ЕС от досега изградените малки изчадия, както правилно са посочили от МОСВ в отрицателното си становище", се казва в писмото на "Балканка", цитирано от вестник "Сега".

Симеонов обаче не им остава длъжен и отговаря - в случая в ефира на БНТ:

"Тези ВЕЦ-ове са отговаряли на всички изисквания, имат си разрешения от МОСВ. Единственият им "грях" е, че им e изтeклo рaзрeшитeлнoтo и ceгa eднa групa зeлeни рeкeтьoри ce oпитвaт дa нaкaрaт държaвaтa дa ги зaбрaни. Cтрeмeжът им e тeзи цeнтрaли дa бъдaт рaзрушeни. 43 ВЕЦ от около 160 са работили и сега трябва да спрат своята дейност. Не става въпрос за форма на лобизъм."

Срещу предложението на Симеонов обаче застават и от ресорното екоминистерство. Те са посочили, че България вече е под сериозен надзор от страна на ЕК заради малките ВЕЦ-ове в защитени зони. Те подчертават, че на среща с Комисията през май на миналата година - европейските партньори изрично са поискали продължаване на политиката от отказ от продължаване на лицензирането на тези централи.

Екозащитниците също не останаха неподминати от коментарите на Симеонов.

"България е с най-голям процент защитени зони в ЕС! Да не би България да е най-дивната, най-дивата!. Измислени животни, измислени растения, със степи, които спират точно на границата с Румъния. Има степен пор – някой да го е виждал този степен пор на какво прилича. По високите блокове на Бургас скачат рисове и нападат хората – ако четем докладите на еколозите".