Знаел ли е премиерът Бойко Борисов, че ДАНС подслушва президента? 

Темата постави държавният глава Румен Радев по време на събитие в Лесотехническия университет в коментар на записите на ДАНС (направени чрез СРС - б.р.), за които се твърди от прокуратурата, че са с "вероятното участие" на държавния глава. И които бяха публикувани от държавното обвинение - като обяснение защо Иван Гешев поиска Конституционния съд да тълкува текста за обхвата на имунитета на президента. Радев е бил "закачен" покрай разследване, в което е бил "слушан" началникът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков.

"Проблемът не е в бруталната атака към държавния глава, а в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава, върху устоите на демокрацията и върху правата на българските граждани. 

Тук ще трябва да се отговори на въпроси.

Първо връзката премиер - главен прокурор. Знаете кой подслушва и реализира СРС - това е ДАНС . На кого е подчинена ДАНС - пряко на МС по закон и функционално директно на министър-председател. Знаел ли и премиерът, че неговите подчинени подслушват президента в грубо нарушение на закона? И ако го е знаел - защо е допуснал закононарушението. Ако не го е знаел, значи премиерът е човек, неспособен да управлява тези служби. Прокуратурата бърза да развее СРС в нарушение на закона в публичното пространство. Явно в нечий интерес“, заяви държавният глава, цитиран от прессекретариата си. 

Румен Радев разкритикува и управлението, и държавното обвинение по различни теми. И попита:

„Как тези бдителни органи проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушения, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП, хазарта (...)

Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, освен в Министерския съвет, където се харчи от първо лице. Във всяка една държава хранителната среда за корупцията е там, където се усвоява бюджетът. Раздават обществените поръчки напоследък и без обществени поръчки. Очаквам от главния прокурор да обърне внимание на сигналите в прокуратурата и разследващата журналистика, като започнем със санирането, оградите по границата, „Апартаментгейт“, мобилни инсенератори, където има изтичане на милиони", заяви още Румен Радев

По думите му остро стои и въпросът как службите и правоприлагащите органи, които са толкова бдителни по отношение на държавния глава, са проспали водната криза, проблемите с боклуците и с хазарта, обществени поръчки с нарушение, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП и други кризи. 

В отговор на въпрос за заявената готовност на правителството да закупи машини за гласуване, Румен Радев посочи, че това е тема, която той е поставил отдавна на инициираните в президентството срещи за изборното законодателство (на последната такава нямаше представител на управляващите, а между Борисов и Радев се проведе задочен спор дали е имало такава покана - б.р.).

„На тези срещи много ясно обявих, че ако искаме да имаме машинно гласуване, сега трябва да бъде обявена обществената поръчка за закупуване на машините“, заяви държавният глава.