Кой е виновен - правосъдният министър или НСО? Не става дума за сложен правен или политически казус, а за случка от всекидневнието на съседите на Данаил Кирилов, министър на правосъдието.

Вчера потребител в социалните мрежи сподели снимка на "Мерцедес" на НСО върху тротоар до дома на Кирилов - колата изкарвала всеки ден по час там, докато шофьорът чакал министъра, за да го откара на работа.

"Простакът дори има наглостта, ако си на тротоара да ти свирка и да те кара да слезеш на улицата, за да паркира", обяснява гражданинът. "Когато влезеш в пререкание с него, че това е абсурдно, че е тротоар и не му е там мястото, това просто шофьорче започва да заплашва (знаеш ли кой съм аз и прочие)".

И призовава потребителите да споделят активно, "току виж да се предприеме нещо". 

Не може да се отрече, че реакцията на министъра е светкавична - ден по-късно излиза с публично извинение в профила си във Фейсбук. То обаче звучи интересно:

"Поемам отговорността изцяло, без да оспорвам твърденията в коментара, които са необективни, неистински и пресилено преднамерени."

Не става ясно дали Кирилов е обиден заради намека, че закъснява за работа, или за обидите към шофьора му. Но се зарича, че макар да ползвал служебен автомобил "изключително ограничено", такъв повече няма да "влиза, спира, престоява в квартала, в който живея". 

После обещава почти заплашително:

"Мнозина от Вас редовно ме срещат по софийските улици, значи ще ме виждате още по-често."

Кирилов отправя и "специални" извинения към съседите си, но уверява, че се е убедил във "внимателността и съобразителността на екипа от НСО".

Началниците в Националната служба за охрана обаче видно не са съгласни с него, ако се съди по извинението, което пък те разпространиха днес:

"НСО уверява, че подобно поведение няма да бъде толерирано от ръководството на Службата и на водача ще бъде отправена строга забележка."

Ето и цялото извинение от НСО:

"По повод информация, споделена от граждани в социалните мрежи за автомобил на НСО, заснет при престой на тротоар в столичен квартал малко преди 10.00 часа на 13 февруари, Националната служба за охрана (НСО) поднася искрени извинения на живущите в района за евентуално причинени неудобства.

НСО уверява, че подобно поведение няма да бъде толерирано от ръководството на Службата и на водача ще бъде отправена строга забележка."