Цената на лекарствата за онкологични заболявания, които НЗОК плаща, ще е една и съща за държавните и за частните болници. Това ще стане с промени в Наредба 10, съобщи зам.-министърката на здравеопазването и шеф на Надзорния съвет на касата Жени Начева, цитирана от БНР.

Цените на медикаментите, по които ще се превеждат пари на болниците - без значeние чия собственост са, ще са постигнатите при проведения електронен търг. Такъв имаше за първи път в края на януари. Към момента постигнатите тогава цени са задължителни за държавните и общинските болници, но не и за частните.

Настоящият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев преди около месец изнесе данни, че през 2019 г. е станало ясно как за едни и същи конкретни онкомедикаменти касата е плащала на най-ниска цена на държавните и общински болници и на най-високата възможно допустима - на частни болници. Разликата в сумите при едно от лекарствата достига 7 пъти. Причината - частните болници по закон нямат задължение да провеждат обществени поръчки, за да си набавят лекарствата, въпреки че те се плащат с пари от здравни вноски - тоест публични средства. При търговете по ЗОП в държавните и общински болници обаче се постига по-ниска цена - защото има конкуренция.

Въпросната поправка в закона, изключила частните болници от търговете, е приета преди години, като неин вносител е депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Мотивът - (спорно) тълкуване на текстове от евродиректива. Справка на Клуб Z  показа, че от управляващите тогава единствено Десислава Атанасова от ГЕРБ се е противопоставила - по време на заседание на правната комисия.

На проведения този януари електронен търг цената на въпросния онкомедикамент беше свалена дори още и вече ще е 10 пъти под пределната му цена в позитивния списък (на която е плащан миналата година за частните болници - б.р.).

"Проведохме първия търг за онкологични лекарства. Тези цени ще станат задължителни за НЗОК за заплащане на лечебните заведения и това ще бъде записано в Наредба 10. Към момента нямаше такъв механизъм касата“, каза в петък Начева.

По думите й ще бъдат наблюдавани и цените, на които болниците купуват лекарствата. Те няма да мога да бъдат по-високи, но ще могат да бъдат по-ниски от постигнатите на електронния търг. Според данните на проведения вече търг, на който се явиха 16 дистрибутори, е постигната "икономия" от близо 57 млн. лв. на база цените, които са плащани досега за медикаментите. Цените от търга би трябвало да важат за следващите 2 години.

Жени Начева каза още, че проверките по изнесените от д-р Дечо Дечев данни продължават по цялата верига от участници.

След сигнала на управителя на НЗОК, чийто мандат изтича през март, здравният министър Кирил Ананиев разпореди проверки по цялата верига за снабдяване на болниците с медикаменти, които се покриват с пари от касата. Той обяви още, че предстои промяна в Закона за обществените поръчки, с които частните болници ще бъдат задължени да правят обществени поръчки за лекарства и консумативи, когато ползват обществен ресурс.