"За съжаление въпреки 20-годишния престой във властта методите на министър-председателя издават битието му от началото на прехода."

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като участва в награждаването на победители в националния конкурс "Иновативно предприятие на годината" за 2019 година.

Държавният глава обвини министър-председателя, че използва специалните служби в своя политическа полза.

 
Репликата дойде в отговор на въпрос за реакцията на премиера Бойко Борисов, който в края на миналата седмица отрече да има нещо общо с подслушванията, осъществени от ДАНС, в които "протича" и държавният глава в разговор с началника на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков. Въпросните "веществени доказателствени средства", направени въз основа на СРС на ДАНС, бяха публикувани от прокуратурата. С тях главният прокурор Иван Гешев онагледи искането си Конституционният съд да тълкува обхвата на имунитета на президента при наказателно преследване, записан в чл. 103 на основния закон. 
 

Разпространеният откъс от прокурорско постановление внушаваше, че ген. Стойков и Радев обсъждали как ВВС да не предоставят данни на КПКОНПИ по проверка за конфликт на интереси при назначаването на Десислава Генчева (по-късно Радева - б.р.) във ВВС, докато настоящият президент е бил техен командир. В опит да покрепи прокуратурата и да опровергае Министерството на отбраната и извършената там проверка по казуса КПКОНПИ пусна и документи, показващи отказ на информация, в които обаче основанията за този отказ на практика потвърждават решението на самата комисия, с което е прекратена проверката срещу Радев за конфликт на интереси. 

През миналата седмица Радев попита Борисов знаел ли е, че подопечната му по закон ДАНС подслушва президента. Премиерът отрече - пред медиите, по време на посещението си в Мюнхен в петък. Обвинение, че като принципал на ДАНС Борисов е знаел за подслушването, дойде и от парламентарната трибуна в лицето на депутата от левицата Антон Кутев. 

Отговорът на Радев дойде днес: 

"В изказването си от петък г-н Борисов се опитва да прехвърли отговорността за подслушването на друг, между другото - както прави винаги, ако може да скрие и този скандал в зайчарника, в който вече не остана място от скандали.

Очевидно е, че този министър-председател използва службите за свои политически цели. Указва на прокуратурата кого да размаже. Дори полицията е ангажирана, впрегната да респектира несъгласните българи.

Затова трябва да отстояваме правата си и да не допускаме България да се управлява с копойски методи.

В безсилието си г-н Борисов атакува и моето семейство.

За съжаление, въпреки 20-годишния престой във властта методите на министър-председателя издават битието му от началото на прехода.

И ако някой трябва да се страхува от оставането на власт - това е самият г-н Борисов. Скандалите, кризите, разкритията за гранд корупция, растящото недоволство всекидневно разголват управленското му безсилие и зависимости. Но драмата на г-н Борисов е, че осъзнава факта, че този път номерът с пречистване чрез подаване на оставка най-вероятно няма да мине. Защото го чака служебен кабинет, който е не по-малко опасен от всекидневната деградация на управлението. Затова и аз напълно разбирам неговата растяща нервност."

Румен Радев не отговори на повече въпроси.