Съветът на ЕС включи днес 8 видни бизнесмени и две образувания в списъка на физическите и юридическите лица, подлежащи на санкции в рамките на мерките срещу режима в Сирия и тези, които го подкрепят.

Така ограничения вече са наложени срещу 277 души и 71 образувания. Авоарите им са замразени и им е забранено да пътуват до ЕС.

Досега срещу Сирия е наложено петролно ембарго и са въведени ограничения за определени инвестиции. Замразени са сметките на сирийската Централна банка в ЕС и е забранен износът на оборудване и технологии, които биха могли да бъдат използвани за репресии, както и на такива за следене или прехващане на телефонни или интернет комуникации.

Същевременно Съветът на ЕС реши да продължи срока на санкциите срещу Беларус за една година до 28 февруари 2021 г. Сред тях са оръжейно ембарго и забрана за продажба на оръжие, което би могло да бъде използвано за репресии. Удължени са и ограниченията за пътуване и замразяването на сметките на четирима души, идентифицирани във връзка с изчезването на двама опозиционни политици, бизнесмен и журналист през 1999 и 2000 г.