Бойко Борисов отива до масата на президента Румен Радев и му подава ръка. Въпреки лекото двоумене на последния, премиерът го потупва по лявата ръка, докато в крайна сметка не поеме дясната му.

Това се вижда  от видео от събитие тази вечер по повод 30-годишнината на КНСБ, на което канени са и двамата. Явно клипът е заснет от екипа на премиера Борисов.

Той идва след безпрецедентна остра реч от страна на президента Радев днес.

В нея той нетипично спомена за "методите на премиера", като го свърза с началото на прехода, И каза още:

"Очевидно е, че този министър-председател използва службите за свои политически цели. Указва на прокуратурата кого да размаже. Дори полицията е ангажирана, впрегната да респектира несъгласните българи.

Затова трябва да отстояваме правата си и да не допускаме България да се управлява с копойски методи."

Вечерта Борисов обаче обяви:

"Аз отидох при него и го поздравих, не се възползвах от трибуната една дума да кажа. На мен никога не са ми казвали въпросната служба, че го подслушват Радев,  няма и да го позволя - нямам нищо общо с това", каза премиерът.

Б

Борисов за еврото

Премиерът коментира и горещата тема около бъдещото приемане на еврото и влизането на България в чакалнята на еврозоната. Припомняме, че темата стана популярна, след като управляващите опитаха да прокарат тихомълком поправка в закона за БНБ, която дава свобода на правителството да преговаря за курса, по който страната ще влезе в т.нар. чакалня. Поправката предизвика дебат "за" и "против" общата европейска валута и събуди страховете на хората от "гръцки сценарий" или девалвация на лева.

"Докато няма абсолютен консенсус по темата за еврото, няма да насилваме влизането в чакалнята на еврозоната", каза днес  Борисов.

Това обаче противоречи на заявката на управляващите, че няма да променят посоката на развитие и че до края на април ще станем членове на ERM II. Затова малко по-късно пред журналисти Борисов беше попитан - дали има шанс да не се ориентираме към еврото, а той отговори:

"Не. Просто казвам, че като има толкова обструкции, разпоредил съм на всички да се обяснява максимално, да се говори повече по темата. И чак когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък."

По думите му правителството смята, че приемането на общата европейска валута е "нещо добро". "Коя държава с евро - вие сте били навсякъде, е по-зле станала?", попита риторично премиерът.

Той коментира и валутния резерв в БНБ, който към момента е 10 млрд. лв. и на практика играе ролята на буфер за валутния борд. Според Борисов след влизането ни в еврозоната - тези пари ще бъдат освободени и могат да се използват "за железопътен транспорт и в други направления".

И още:

„Имаме 58 млрд. лева износ, рекордно ниво, това значи, че работниците и синдикатите са работили толкова добре, че изнасяме повече отколкото внасяме. Президентът е прав. Няма държава, въвела еврото, която да е станала по-зле. Минимум 10-15 години трябва да има преходен период, през това време да имаме страхотни иновативни предприятия. За да не стане пак да се нападаме, ще направим "Зелен съвет", каним президентството, синдикати, опозиция. На него без да има консенсус няма да предприемаме и "Зелената сделка", обяви премиерът.