Броят на смъртните случаи от новия коронавирус в Китай е 1868, предаде Асошиейтед прес, като се позова на китайските власти. Броят на новите заразени с вируса е 1886 души. Общият брой на заразените с коронавируса е 72 436.

Светът може да се изправи пред недостиг на антибиотици, ако проблемите на фармацевтичната индустрия, провокирани от епидемията на коронавируса в Китай, не бъдат решени, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на изказване от днес на председателя на търговската камара на ЕС в Китай Йорг Вутке на кръгла маса в Пекин.

Според Вутке епидемията на коронавируса се е отразила негативно върху синхронизирането на доставките на антибиотици в Китай.

Директорът на болница "Учан" в град Ухан почина днес от коронавируса, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс и ТАСС. Лю Чжъмин, роден през 1969 г. в провинция Хубей, стана първият ръководител на медицинско заведение в Китай, починал от това заболяване.

На 14 февруари бе съобщено за смъртта на 59-годишна медицинска сестра от същата болница, починала от коронавируса.

По данни на китайските власти към 14 февруари броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус сред медицинските работници е надхвърлил 1700 души. Шестима от тях са починали.

Пандемия?

Новият френски министър на здравеопазването Оливие Веран заяви днес, че съществува реален риск епидемията от китайския коронавирус да се превърне в пандемия, разпространявайки се в целия свят, предаде Ройтерс.

"Това е както работна хипотеза, така и реална опасност", каза Веран пред радио Франс енфо. Той увери, че Франция е готова да се справи с всички варианти и здравната й система е достатъчно стабилна и добре подготвена.

Четирима пациенти, при които е установено наличието на вируса, все още се намират във френска болница, уточни Веран.
Миналата седмица във Франция почина 80-годишен китайски турист, който стана първата жертва на коронавируса в Европа, припомня Ройтерс.
Броят на смъртните случаи в Китай достигна 1868.
Световната здравна организация дефинира пандемията като разпространението на нова болест по цял свят, отбелязва Ройтерс.