Премиерът Бойко Борисов, заедно с трима от министрите си - Владислав Горанов, Младен Маринов и Красен Кралев, поднесе цветя на Паметника на Васил Левски в София в знак на почит към Апостола, обесен на това място преди 147 години. Кратката церемония в ранната утрин засече на мястото и ученици от столично училище, като премиерът нарече децата "малки четници" и предложи той и министрите да почакат, докато те си поднесат цветята. Оказа се обаче, че още не е пристигнал венецът, който децата ще положат - както се разбра от кратък разговор с учителките.

Борисов първи застана пред паметника и поднесе своя букет. Министрите му го последваха минута по-късно и заедно четиримата помълчаха и се преклониха. На връщане към автомобилите, докато министър-председателят поздравяваще минувачи с "Добър ден", някой пожела и "честит празник". Това отключи разговор, като Борисов се обърна първо към Горанов:

"...Празник... Може ли да е обесването... да се чества нещо... това е като Разпети Петък. Защо да е празник, да, поклон, да, ама "честит празник" - не може да е срещу бесило - празник. Тъжен, прекланяме се, трябва да ни е срам включително... Вместо да го спасим... ", заключи Борисов в кратката дискусия по темата.

По-късно следобед в София ще има и шествие към Паметника на Васил Левски и възпоменателна церемония. В проявите ще участва и президентът Румен Радев.

Борисов след това написа във фейсбук: 

Поклон пред паметта и делото на Васил Левски! Те са високо ценени от целия български народ и никога няма да бъдат забравени! Апостола е безспорна обединителна фигура и авторитет. Неговата визия, организационни умения и смелост са забележителни. Васил Левски винаги ще бъде символ на България, дължим му много и се прекланяме пред него!