ДАНС влезе в болницата в Раднево заради сигнал за нерегламентирано раздаване на сериозни суми. В същото време се бавят заплатите на по-голямата част от работещите в лечебното заведение, съобщи Нова тв.

Съмненията са, че възнагражденията на част от персонала на болницата, са били над 5 хиляди лева на човек. През последните години финансовото състояние на общинската болница рязко се влоши. Сигналът за нередностите е бил подаден от кмета на града Тенко Тенев.

„Фактите са стряскащи, цифрите, които видях не подлежат на коментар. Средствата са от порядъка на стотици хиляди левове, според първоначалните данни. За съжаление от това са се облагодетелствали една шепа хора, може би 5 или 6 човека основно, които са раздавали допълнителни средства върху заплатите, без никакви правила и финансова дисциплина на себе си и близки до себе си хора”, обясни кметът.

Управителят на болницата не беше в лечебното заведение и отказа коментар, докато тече проверката.

В същото време лекари и медицински персонал не вземат от месеци заплати.

„Взели сме заплата за октомври, което беше като аванс и за декември не сме вземали заплата, ние сме с един месец назад. Моята заплата е много по-малка, аз вземам 800 лева основно”, каза медик от лечебното заведение пред Нова тв.

Пред годините кметството е отпускало пари за общинската болница. 

„И всичко в рамките на две години отчетите, които са давани към общината, към общинския съвет са били манипулирани”, каза кметът на Раднево.

Болницата е натрупала задължения за над 1,3 млн. лв. , не са изплащани дълго време и осигуровки.