Алармираме правителството, органите на реда, съдебните институции и всички български граждани, че в обществото ни трайно и необезпокоявано се настаняват организации и групи хора, готови на насилие в името на заклеймени от историята идеологии.

Изискваме от държавните власти незабавно да предприемат безкомпромисни действия срещу неонацистките организации и техните публични прояви.

Необходимо ли е някой да бъде застрелян в сградата на СУ, за да предприемат институциите действия?

Това се казва в отворено писмо от Студентско общество за равенство при СУ.

 
Преди ден организатори на "Луковмарш" нахлуха в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по време на студентско събитие, заплашваха студентите и бяха изгонени едва след два часа от неентусиазираната охрана на вуза, а повиканите полицаи отказаха да се намесят. Затова разказаха вчера участници от Студентско общество за равенство при СУ - студентски клуб, организирал събитието - университетска дискусия по повод възраждането на фашизма в Европа и България. Те отбелязват, че подобна дискусия се провежда за втора поредна година, и през 2019 г. представители на БНС ("Български национален съюз") - един от ключовите организатори на "Луковмарш" - са се опитали да саботират дискусията.
 
Отвореното писмо на студентите, което е адресирано до премиера Бойко Борисов, до главния прокурор Иван Гешев, до министъра на вътрешните работи Младен Маринов, до председателя на СГС Алексей Трифонов, до ректора на СУ Анастас герджиков и до кмета на София Йорданка Фандъкова, беше огласено ден преди провеждането на Луковмарш.

В четвъртък Фандъкова  - вече по традиция - обяви, че пак е издала забранителна заповед за провеждането на "Луковмарш", който се организира традиционно на 22 февруари - годишнината от смъртта му. 

"Тази година провеждането на марша е забранено с моя заповед и за това са уведомени всички служби. Очаквам МВР да осигури обществения ред. Не мисля, че е нужно да продължаваме тази тема, която се повдига всяка година по един и същи начин. Има съгласуване само за поднасянето на цветя на паметника", заяви Фандъкова.

Това действие се повтаря всяка година. Шествието уж е сведено само до поднасяне на венци, но реално се провежда.

Късно следобед в петък на фейсбук страницата на организаторите на Луковмарш се появи съобщение, че съдът е потвърдил забраната за шествие, като от СДВР са предупредили, че по никакъв начин няма да позволят то да се състои. Но ще има събиране пред къщата на генерала. 

В отвореното си писмо от Студентското общество за равноправие припомнят и предишни случаи, при които  "в сърцето на институционалния живот групи, открито изповядващи антидемократични идеологии, извършват опасни провокации без санкция".
 
"Преди около година по време на прожекция на документалния филм „Да живее България!“ситуацията беше почти идентична. Крайнодесни активисти, начело с Пламен Димитров от БНС, използваха дискусията, за да отправят заплахи, антиромски и антисемитски коментари.  На 15 февруари 2018 г., паралелно с провеждана в аулата на Софийски университет конференция, посветена на езика на омразата, активисти на „Луковмарш“ необезпокоявано демонстрираха под прозорците на учебното заведение в защита на идеите и действията си.

Тези повтаряеми сцени би трябвало да се гледат и от гражданите, и от институциите като свързани с данните за нарастващия брой престъпления от омраза. Те са част от цялостна тенденция на легитимиране на езика на омразата, за което свидетелства скорошното изказване на Звездомир Андронов в ефира на bTV, че „цигани, турци, арменци и евреи са гости в България и ако са добри гости, могат спокойно да живеят тук.“ На този фон не смятаме за невинно повторното отваряане на отдавна решени от историческата наука псевдо-спорове за това дали Съюзът на българските национални легиони, правоприемник на които се счита БНС, са нацистко формирование; дали носенето на униформи и символиката на БНС е нацистка, и т.н. Считаме, че отговорът на тези въпроси е недвусмислен", пишат от студентската организация.

В писмото се припомня и как преди три години тогавашният министър на вътрешните работи Валентин Радев обяснил пред парламента, че МВР не разполага с данни за фашистки и неонацистки организации на територията на страната. "Основно защото не ги събира", добавят оттам.

"Това стана ден преди провеждането на факелно шествие в центъра на София, посветено на Ньойския договор, организирано от ВМРО и забранената в редица страни неонацистка мрежа „Кръв и чест“ (с официални клонове из страната, партньори и на БНС). Настоящият вътрешен министър Младен Маринов, заяви в рамките на втория Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани, че „[т]рябва да изградим една система за ранно долавяне на всички признаци за екстремизъм още на ниво ‘език на омразата’“, пише още в обръщението на студентите до институциите.

Необходимо ли е някой да бъде прострелян в сградата на СУ, за да има действия?

"Питаме се дали вече правителството разполага с достатъчно сведения за неонацистки формирования в България и дали сме минали достатъчно нивото „език на омраза“, за да започнат да бъдат предприемани истински действия? Ако не, необходимо ли е някой да беше прострелян в сградата на най-престижния български университет, за да бъде отчетено наличието и реалната опасност от такива групировки? В деня на писането на това писмо стана известен поредният терористичен случай на масова стрелба по идеологически подбуди, този път в Ханау, Германия, с 11 жертви и мнозина ранени, извършена в същата вечер като събитията от Софийски университет.  Кой иска това да започне да се случва и в България?", отбелязват студентите.

Те формулират и няколко искания:

l Изискваме от правителството и органите на реда да подплатят думите си от официалните трибуни и медиите с истински действия и да не допускат по никакъв начин провеждането на „Луковмарш“ тази събота, 22 февруари, защото той е безсрамен парад на фашистките тенденции в България. Знаем, че и тази година г-жа Фандъкова е разпоредила съгласуване само за полагане на цветя на гроба на Луков и че отново ще се разиграват сцени на безсилие пред решението на Административен съд-София от 2019 г., че събитието е законно. Новите развития за пореден път обаче доказват, че провеждането на марша е абсолютно неприемливо.

l Очакваме от Софийска градска прокуратура и Софийски градски съд да довършат започнатото и да изпълнят задълженията си по закон, като заличат регистрацията на „Български национален съюз – Еделвайс“. Еврейските организации и други пряко потърпевши от дейността на неонацистките групировки поставят тези въпроси също отдавна. За забрана с изрична резолюция RC-B8-0481/2018 се обяви и Европейският парламент.

l Очакваме от управата на Софийски университет спешно да преосмисли принципите и процедурите, при които провежда своята политика по сигурност (без да нарушава, разбира се, своята автономия).

l Призоваваме българските граждани да се противопоставят на насилническите идеологии и организации с всички сили и средства. Говорете с вашите близки и приятели за случващото се, предупредете ги за опасностите да сме бездейни! Вземете участие в антинацисткото шествие на 22 февруари, събота; започва от 13:00 ч. в градинката пред Регионалния исторически музей – София (бившите Централни бани).

"Всички тези развития са срам за България и заплаха за добруването на обещания на всички ни демократичен ред. Времето за действие е сега!", завършва писмото.