В следващите две-три години България вероятно ще се нареди сред държавите с работеща мрежа от пето поколение. Междувременно обаче движението срещу 5G набира сили и отбеляза няколко победи, дори в развити европейски държави като Италия, Швейцария и Белгия.

Преди дни дори евродепутатът от БСП Иво Христов излезе със следната позиция:

Опасно ли е 5G за здравето ни? Да, смятат множество хора по света, защото е високочестотно излъчване, при това на по-високи честоти от досега ползваните. А според някои изследвания големи количества не-йонизирана радиация (сред които са и радиочестотите) може да е опасна в големи дози.

Отговорът на въпроса обаче не се отговаря еднозначно от учени. Хиляди твърдят, че няма никакви доказателства, че 5G мрежите причиняват рак, например. Същевременно в края на 2019 г. експертите, на които правителството в Швейцария даде задача да разследват казуса, не излязоха със същата ясна позиция и заявиха, че са нужни повече изследвания.

Могат ли безжичните мрежи да причинят рак?

Няма данни безжичните мрежи да причиняват рак или да увеличават риска от развиване на раково заболяване. Същевременно, Световната здравна организация и Международната агенция за изследване на рака категоризират мобилните телефони в категория 2B - "възможно да са канцерогенни". 

Защо? Защото в тази категория се слагат всякакви вещества, за които има дори минимално подозрение, че биха могли да са карциногенни. В тази категория влиза още дизелът и бензинът, алое вера, нафталинът, никелът и кобалтът. 

А неща като прекалено горещите напитки (над 65 градуса), червеното месо, пържената храна влизат в по-горната категория 2А  - "ограничено доказателство за канцерогенност". В първата категория, редом с тютюнопушенето например се нареждат дървените стърготини.

Защо Швейцария, Италия и Белгия блокираха 5G?

Всяка от държавите има своя политика за допускане на нови мрежи и нова употреба на честотни спектър, но едно е вярно със сигурност - активната световна кампания срещу 5G играе ключова роля.

Протести в Италия и Швейцария срещу 5G има през цялата 2019 г. Те доведоха до разработването на специален доклад от швейцарски специалисти, който не излезе с дефинитивното "5G е напълно безопасно", а само с позицията, че вреди не са открити, но са нужни още изследвания.

Защо? Защото учените са длъжни да боравят с фактите обективно, като ползват своя език, а не този на обикновените хора. В науката не можеш да докажеш липсата на нещо на базата на това, че нямаш данни то да съществува. Можеш само да кажеш "няма данни да съществува". Науката може да докаже наличието на нещо - например вредно влияние на 5G - но такова няма.

Затова и учените не могат да кажат "5G е напълно безопасно", защото това е отрицателно твърдение, и те нямат всички данни. Най-малкото 5G действа от изключително малко време сред ограничени популации, а подобни изследвания отнемат години.

Защото когато си говорим за опасни вещества или ефекти, не става дума за нещо, което ни поваля и убива за три дни, а за дългогодишно натрупване на влияние, което с времето увеличава шанса (не на един човек, а на една популация) за определен вид заболявания.

Друг важен елемент в Швейцария е фактът, че държавата единствена в Европа има 10 пъти по-високи ограничения за излъчванията от тези на СЗО. Това води до много нереалистични изисквания за всякакви честоти.

Кой движи кампанията срещу 5G и защо?

Същият, който финансира активно антиваксъри, антиевропейци, анти-ЛГБТ и антинорвежки кампании - Русия. Управляваната от Кремъл телевизия RT (някога Russia Today) е сред шепата световни медии, които разпространяват изфабрикувани новини за рак, причинен от 5G. 

Каква е ползата на Русия да забави 5G? Това ще забави икономическия растеж и развитие на Запада и ще намали пропастта между тях и страните от бившия Източен блок.

Но по руските сайтове и руското издание на RT трудно се намират текстове срещу 5G. Защо?

Путин не е срещу 5G - напротив, през есента на миналата годени Huawei пусна 5G в Москва след споразумение между президента и Си Дзинпин. Това, което Русия иска, е да забави западните държави, докато тя се развива необезпокоявана

Възможно ли е 5G да е опасен?

Науката казва - възможно е, и може никога да нямаме 100% отговор "не". Но досега няма никакви данни за сериозна опасност от новите 5G мрежи. Тъкмо обратното - според много учени 5G вероятно ще е по-безопасно от 4G, защото макар да ползва по-високи честоти (понякога, в по-голямата част от времето се ползват същите като досега), 5G излъчва с много по-малко енергия. А именно там е миниатюрният шанс за някаква вреда върху човека.