Виолончелист, влогър-кинорежисьор, художничка, танцьор, актриса.

Кой ще грабне тази година Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“? Петима са номинираните.

Официалната церемония за връчването на приза ще се състои на 13 април в Централния военен клуб за единадесета поредна година.

За втори път ще бъде посрещнато и новото предизвикателство - Награда за Кино 355. Церемонията, която отново ще събере елита на България, е кулминацията на успешната годишна творческа работа на Фондацията, която носи името на незабравимия театрален режисьор.

Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“  е  най-чаканият и престижен приз за млади творци у нас. Не е строго профилирана в конкретна арт сфера, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството, което го прави уникален.  Победителят ще получи красивата бронзова статуетка, дело на художника Кольо Карамфилов, както и парична премия от 3000 лв. за осъществяване на следващия си арт проект.

Кой ще грабне мечтаната голяма награда  определя жури, в което влизат членовете на фондация „Стоян Камбарев”- водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Не само победителят, но и всеки от номинираните има стимул за висок полет в изкуството, защото всички те ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни свои проекти, както и много парични и предметни награди. Ето защо истинската мисия на Фондацията започва след края на Церемонията, а именно реализацията на мечтите и проектите на талантливите млади творци.

Ето и номинираните за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020:

СИОН НАЙМАР - музикант, виолончелист

Сион Наймар

 Едва 17-годишен, а вече носител на множество елитни награди от международни конкурси. От малък свири, работи и се учи от световно известни музиканти и педагози като Стефан Попов, Владимир Перлин, Доменик дьо Вилиенкур, Жером Перно, Ласло Феньо, Тролс Сване и др. През 2016 г.  става част от класа на професор Ромен Гариу, в Консерваторията в Hay les Roses, Франция. Сион свири със стил и харизма и впечатлява със силно изразен собствен почерк и отношение в музикалната фраза. Участва в много музикални академии и фестивали в Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Германия, Чехия и България, като солист и камерен изпълнител.

МАРТИНА АПОСТОЛОВА  - актриса

Мартина Апостолова

Номинирана е за впечатляващия ѝ дебют във филма „Ирина“ на режисьора Надежда Косева, с който печели няколко сериозни международни награди,  за силно концентрираната актьорска енергия и излъчване и за лекотата и органичното присъствие пред камерата и на театралната сцена. Участва в тв продукции, късометражни филми и в игралния "Lament for the Silent Fool" на Димитър Кутманов.

Огромен успех за Мартина е изборът ѝ тази година сред 10-те изгряващи звезди в програмата Shooting Stars на Берлинаре- най-престижната инициатива, хвърляща светлина върху едни от най- талантливите млади актьори в света.

ВАСИЛ ДИПЧИКОВ - съвременен танцьор и пърформър

Васил Дипчиков

Сред най-забележителните млади български танцьори, показващ уникалните си качества  в изпълнителското танцово изкуство в различни жанрове- от класика, (Лебедово Езеро, Кармина Бурана, Кармен..) през модерен, съвременен и алтернативен танц. Дългогодишен солист на балет "Арабеск", завършва танцов театър в НАТФИЗ, сега преподава в най-голямата родна танцова школа “Dance Station”. Участва във филми и множество видео клипове и реклами. Голяма популярност му носят тв форматите So you think you can dancе в Украйна, Dancing with the Stars, Музикална Академия, Евровизия 2010 и мн. др.

МАРИЯ НАЛБАНТОВА  - художник

Мария Налбантова

Номинирана е заради самостоятелна ѝ изложба "Прогноза за времето" през 2018 г. в галерия „Васка Емануилова“ с куратор Даниела Радева и за илюстрациите ѝ към изданието „Копче за сън“ на Валери Петров (изд. Колибри, 2018 г.). Участва в редица престижни изложби, а през 2019 г. е номинирана и за наградата БАЗА. Откроява се със специфичен и оригинален артистичен поглед, обича дръзкото интуитивно съчетаване на различни медии като графичен дизайн, илюстрация, художествени и алтернативни печатни издания, книги-обекти, текстил, бродерия, развиването на сюжети чрез инсталации-колажи.

КРИС ЗАХАРИЕВ – влогър, кинорежисьор

Крис Захариев

Номиниран е за умението си с лекота и оригинален режисьорски подход да разказва различни и любопитни истории. Чрез филмите и видео блога си достига до огромна аудитория по запомнящ се и интересен начин. На 17 години създава платформата "The Up To Us Project“, а скоро след това и проекта "Да се изгубиш нарочно"- впечатляващо смислен и забавен пълнометражен филм и книга-пътепис- бестселър. Автор е на късометражните филми „Колелото“, „Див Чесън“, „За всяко сърце“. Крис е носител на наградите „Будител на годината“  на БНР и БНТ, както и „Най-вдъхновяваща личност“ от TOYP Bulgaria.

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев”  и Награда за Кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се осъществява традиционно с подкрепата на Министерството на културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, BON MARINE и ЕНЕКОД АД и благодарение Разсадник НАНОВСКИ, Goto Jewellery and Diamonds, КАРИ Резиденс, PRODERMA, VON POLL Real Estate Bulgaria, Технополис, НДФ “13 века България”, Винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Red Devil Catering, MERCI,  New Events Vision, VIP Security. Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева

ВИЖТЕ НОМИНИРАНИТЕ и промо за Церемонията 2020:

 

 

Какво се случи на 10-та юбилейна церемония за наградите на фондация „Стоян Камбарев“

Носител на Голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2019 стана многоликият актьор Димитър Николов.  Освен бронзовата статуетка и парична премия от 3000 лв., актьорът получи и няколко сериозни специални награди: участие в мастър клас на английски език на АМAW - номер едно актьорско студио в Холивуд и Лондон. Младият актьор бе и Специален гост на 14-то издание на „FESTA DEL CINEMA DI ROMA“ през м. Октомври 2019 г в Рим, където се срещна с много световни звезди и се потопи в атмосферата на голямото кино. Средствата от паричната награда отидоха за подкрепа на независимия театрален спектакъл „Малък Динамит“, в който Димитър играе.

Специалната награда на главния партньор на Фондацията УниКредит Булбанк, под формата на стилна стъклена пластика спечели художникът и визуален артист Деница Боева. Тя получи възможността да реализира своя самостоятелна изложба с издаване на луксозен двуезичен каталог в пространството за съвременно изкуство „УниКредит Студио“., която ще се състои на 17 -ти март. Деница получи и специална награда  от  Нина Мирчева- собственик на галерия и арт депо „Червената Точка“ , както и финансова подкрепа за следващата си арт инсталация от известния колекционер и меценат Николай Неделчев, който от години цени младите художници на Фондацията.

Театралният режисьор  Петър Денчев получи номинацията си от Президента и почетен член на Фондация „Стоян Камбарев“ Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга Деси Банова. Първата специална награда за Петър дойде от кмета на град София  Йорданка Фандъкова, а именно реализация на спектакъл на сцената на Общински театър „Възраждане“, чийто репетиции вече текат. Младият творец бе изненадан и от новината, че Фондация „Стоян Камбарев“ се ангажира с официалната премиера и промоция на следващата му книга.

Сред номинираните миналата година бе и едва 15 – годишната виртуозна перкусионистка Сара Чакърова.  Специалните награди, които получи  талантливата Сара са: участие в грандиозен съвместен проект на Фондация „Стоян Камбарев“ и Фондация "Йордан Камджалов" и участие като солист в концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, по официална покана на диригента проф. Пламен Джуров. Фондацията ще продуцира и неин видео клип, с подкрепата на паричната награда, която поп-звездата Мария Илиева предостави.

Операторът Теодор Фичев получи Специалната си награда от американския продуцент Фил Рот от UFO Film and Television Studios, а именно два снимачни дни с безвъзмездно  ползване на техника, реквизит, гардероб и декори по избор в модерното кино студио. Огромната изненада за младия оператор дойде от почетния гост на Фондацията –легендарния Освалдо де Сантис, 33 години президент на Туенти Сенчъри Фокс Италия, който го зарадва с уникална възможност да стане член на Италианското кинематографично дружество  и да получи шанса за стаж при някои от големите световни оператори и режисьори, изцяло на разноски на Чинечита  и Фондацията.

На юбилейната церемония през 2019 за първи път бе връчена и Награда за Кино 355. По случай своя 10-ти юбилей, Фондацията предизвика младите кино творци с нова Награда За Кино 355. Професионално международно жури  избра 3-та финалисти, които заснеха свои  5- минутен игрален филм само за 5 дни. Това бяха Стефани Райчева, Йордан Михайловски и Надя Тодорова. Статуетката и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондацията и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio грабна Йордан Михайловски. Филмът му бе избран от публиката, на живо, по време на Галата и получи своя приз лично от членовете на международното жури Марк Самърс, един от най – известните кастинг директори в света и продуцентите Фил Рот и Иван Тонев.  Съвсем скоро ще ви представим и финалистите за Награда за кино 355 през тази година.