Не е тайна, че "Уолстрийт" мрази агресивната търговска стратегия на президента Тръмп спрямо Китай. Но нейните служители са много доволни от раздела за финансовите услуги, включен в наскоро подписаната "сделка", която финансовият министър Стив Мънучин договори с Пекин. 

Вместо да държи Китай под отговорност за експлоатацията на американските капиталови пазари тази така наречена "Първа фаза" от споразумението ще гарантира, че американският капитал ще продължи директно да финансира китайската икономика.

Американското финансиране ще се увеличи при държавни предприятия като корпорацията "China Shipbuilding Industry Corporation", която произвежда около 80 процента от основното оборудване на китайския флот и "Hikvision", чиито продукти Пекин използва за следене на уйгурите в Синдзян.

Друг ужасяващ пример за това колко добра е тази част от споразумението за Китай, е разпоредбата, която разрешава на американските компании да купуват китайски необслужвани заеми. Това са заеми, които кредитополучателят се мъчи да изплаща.

Затова са любими на китайските държавни предприятия и други компании с големи капиталови разходи, но с малък прогнозиран растеж на приходите в близкото бъдеще.

По-голямата част от необслужваните китайски заеми отиват за държавни предприятия. В миналото, когато китайска банка се бореше с финансирането на необслужвани заеми, Пекин трябваше да я спасява с китайски пари. Но сега за тази цел ще бъдат използвани американските спестявания.

Нарастващият брой на необслужваните заеми е проблем в китайската икономика. Миналата година страната завърши с близко до най-високия процент на непогасените заеми за повече от десетилетие. Митата на президента Тръмп имаха реален ефект върху китайската икономика.

Те принудиха китайските лидери да преговарят и да отговарят по жизненоважни въпроси като кражбата на американска интелектуална собственост и блокирането на достъпа до пазара за американски производители. Но сега тази част от споразумението с Китай отваря врати към американския капитал. 

Сега те ще продължат да експлоатират, но с нашите пари.

От десетилетия Китай използва алчността на "Уолстрийт", за да вкара американския капитал в капан. Намерението е ясно - Комунистическата партия да измести САЩ като световна икономическа и военна суперсила.

Това споразумение ще доведе до привличане на американски капитал към държавните компании, които Китай подкрепя, за да подкопае страната ни. Това не е победа.

Инвестирането на американски капитал в Китай може да доведе до добра възвръщаемост в краткосрочен план. Но ще ни струва тежко в дългосрочен.

Американските долари не се инвестират в китайски компании, които просперират въз основа на честен бизнес модел. Те се инвестират в компании, които са инструмент на Китайската комунистическа партия и намерението ѝ да подкопае Америка, правата на човека и религиозната свобода.

Да се позволи спестяванията на американците да бъдат свързани с успеха на китайското правителство и Комунистическата партия е сериозна грешка, за която ще съжаляваме.

Пекин не може да се надява на по-добра сделка. Китай ще успее да финансира своите индустриални амбиции с най-дълбокия капиталов пазар на света - нашия.

Политиците във Вашингтон, които навремето бяха наивни по отношение на експлоатацията на Китай над нашите капиталови пазари и ръководения от САЩ глобален ред, сега дават на финансовите отношения между Съединените щати и Пекин вниманието, което те с право заслужават.

Например, подкрепеният и от двете големи партии в САЩ Закон за справедливостта ("Equitable Act"), който аз подготвих, ще изключи от борсите на Съединените щати китайски компании, които не спазват американските закони и разпоредби за финансова прозрачност и отчетност.

Намирането на мирен и функциониращ път за отношенията между Съединените щати и Китай е определящият геополитически въпрос века. Президентът Тръмп трябва да бъде поздравен за това, че успя да накара китайците да седнат на масата за преговори.

Разделът за финансовите услуги на това споразумение обаче може да подкопае значителния напредък, който споразумението постига по други приоритети.

Докато администрацията на Тръмп договаря "Втора фаза" от споразумението, ние трябва да се справим с това предизвикателство.

За тази цел трябва да одобрим проамериканска индустриална и финансова политика, която насочва американския капитал към американските работници, техните умения и нашето развитие.

Анализът на сенатора на Флорида Марко Рубио е публикуван в "Ню Йорк Таймс". Той поиска от администрацията на Доналд Тръмп да спре продажбата на Централноевропейската медийна група (СМЕ), която притежава bTV, на чешкия конгломерат PPF Group, собственост на мултимилиардера Петр Келнер.