Еврокомисията очевидно ще окаже на България помощ с пари и в рамките на агенция „Фронтекс“, ако се стигне до нова криза с бежанци, тръгнали от Турция към ЕС.

Това заяви днес Адалбер Янз – говорител на ЕК по въпросите на миграцията, вътрешните работи, гражданството и Съюза за сигурност.

Така той отговори на въпрос готова ли е Комисията да помогне на България и Гърция, които са единствените страни членки на ЕС, граничещи с Турция. Те вероятно ще са най-потърпевши, ако Анкара реши да не спира повече сирийските бежанци, тръгнали към Европа.

ЕК действа по искане на страните от Съюза, изтъкна Янз. Съществуват различни варианти за подкрепа в зависимост от нуждите, допълни той и обясни какво най-вероятно ще бъде направено в случая с България.

„Мога да припомня, че от 2015 г. насам сме дали на България над 300 милиона евро по фондовете „Вътрешна сигурност“ и „Убежище, миграция и интеграция“. Целта на тази помощ е справяне с миграцията. В момента има близо 70 служители на „Фронтекс“ на място в България“, каза говорителят.

И изтъкна, че страната ни е добре дошла да поиска допълнителна помощ. Същото важи за Гърция.

До този момент искане за помощ от България не е постъпвало, уточниха дипломати в Брюксел пред Клуб Z.

ЕК е наясно с многото съобщения за миграционния поток към границите на ЕС, появили се в публичното пространство и социалните медии, посочи Петер Стано – говорител на върховния представител за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„Но първо трябва да видим собствените ни оценки, направени след контакти със страните членки и нашите компетентни агенции, за да можем да кажем дали има някакви значителни промени. Наблюдаваме и следим това много отблизо. Ако има нужда от съответните действия, те ще бъдат предприети“, увери Стано.

Същевременно Брюксел не разполага с официална информация от страна на Анкара за промяна на нейната политика по отношение на кандидатите на убежище, бежанците или мигрантите.

„От наша гледна точка декларацията „ЕС - Турция“, която приемаме за основа за справянето с нелегалната миграция, остава в сила. И очакваме Турция да продължава да изпълнява своите ангажименти, произлизащи от нея. Няма промяна и това го потвърдиха официално турските власти“, каза още Стано.

По-рано днес Жозеп Борел предупреди, че напрежението в сирийската провинция Идлиб може да ескалира в голям международен конфликт. Той настоя, че ескалацията трябва незабавно да спре. В противен случай има риск тя да прерасне в открита международна военна конфронтация, да причини непоносимо хуманитарно страдание и да постави цивилни в опасност, написа той в туитър.

Дипломат номер 1 на ЕС добавя, че Съюзът призовава всички страни за бърза деескалация и съжалява за всички, изгубили живота си. ЕС ще обмисли всички необходими мерки, за да защити сигурността си, и поддържаме връзка с всички заинтересовани страни.