Германският автомобилопроизводител Volkswagen ще изплати между 1350 и 6527 евро обезщетение на над 250 000 германски собственици на дизелови автомобили, засегнати от скандала с манипулираните емисии, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Компанията постигна с група за защита на потребителите всеобхватно споразумение за компенсация по скандала дизелгейт, съобщи днес съдът в германския град Брауншвайг, цитиран от ДПА.

На по-стари дизелови коли бе забранено да се движат по определени улици в райони със силно замърсяване на въздуха в няколко града, припомня агенцията.

Размерът на обезщетението ще зависи от модела на автомобила и ще се изчислява въз основа на 15 процента от първоначалната закупна цена.

Близо 260 000 собственици, включили се в колективния иск, сега трябва да решат до 20 април дали да приемат сумата или да търсят по-големи обезщетения в индивидуални дела.

Фолксваген е заделил 830 милиона евро за компенсациите. 

Компанията се е съгласила също да поеме разходите по извънсъдебното споразумение и за адвокатите на ищците. Изпълнението на споразумението ще бъде проверено от независими одитори, а за разрешаване на споровете е назначен омбудсман.