Гърция затвори днес граничен контролнопропускателен пункт в съседния на България окръг Еврос заради струпване пред него на стотици бежанци и мигранти откъм европейската част на Турция, съобщиха медиите в Атина. 

Гръцкото правителство постави в повишена готовност полицейските и армейските си сили по сухопътните и морските граници в очевидна подготовка за засилен миграционен натиск.

 

 

Турски правителствени представители обявиха снощи и днес, че страната им не може да повече да контролира наплива на бежанци от Северна Сирия, подгонени от боевете между турската армия и сирийските правителствени сили там, подпомогнати от руските им съюзници. 

"Значителен брой мигранти и бежанци се събраха на големи групи на гръцко-турските сухоземни граници и се опитаха да влязат незаконно в страната", каза в специално изявление гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис. "Искам да бъда ясен: няма да позволим незаконно влизане в Гърция. Засилваме сигурността по границите". 

"Гърция не носи никаква отговорност за трагичните събития в Сирия и няма да понася последствията от решенията на други... Уведомил съм Европейския съюз за положението", добави той. 

По-рано днес Мицотакис е разговарял по телефона за зараждащата се криза с германската канцлерка Ангела Меркел, предадоха всекидневниците "Вима", "Неа" и "Нафтемборики".

За "масови пристигания" на бежанци и мигранти по турско-гръцките граници в област Еврос и в Егейско море, съобщи в. "Катимерини".

Бежанци се борят за се качат на автобус за Гърция в Истанбул.

Между 800 и 1000 бежанци, предимно сирийци, са се струпали на граничния пункт Кастаниес, близо до мястото, където се събират границите на България, Гърция и Турция в поречието на Марица, съобщава вестникът на уебсайта си. 

Той отбелязва, че непрекъснато пристигат и нови бежанци.

Мигранти се качват на гумена лодка от Айваджик на турския малоазийски бряг, за да стигнат до гръцки остров отсреща.

На островите Лесбос и Самос в Източно Егейско море са пристигнали с лодки най-малко 70 мигранти и бежанци от западния малоазийски бряг на Турция, посочва "Катимерини".

В. "Неа" цитира турски медии, според които хиляди бежанци и мигранти са се събрали на турския бряг и се готвят да преминат на гръцките острови в районите на Измир, Дарданелите и Айвалък.

Днес група бежанци, вероятно тръгнала от Айвалък, е пристигнала на пристанището Скалес Сикамиас на о. Лесбос, а друга група от видимо около 300 души върви пеша към Одрин, също за да премине на гръцка територия. 

"Неа" цитира турската агенция ИХА (IHA), че други  160 бежанци са се събрали край Декелѝ, между Айвалък и Измир срещу Лесбос.

Видео по Си Ен Ен Тюрк  показа хора на турския бряг, които се качват на надуваеми лодки, за да отплавата към гръцките острови.

 

 

Мигрантите в Еврос са се опитали два пъти да минат нелегално границата, но струпаните там полицейски сили са ги отблъснали, използвайки сълзотворен газ.

Гръцки военни пазят затмворения ГКПП Кастаниес.

Властите изпращат подкрепления от специалните сили за борба с безредиците.

Вестникът пише, че от ранните часове днес десетки бежанци с малки деца и багаж в ръце са заприиждали пеша към Кастаниес.

Работата на митницата е била прекратена, а гръцкото министерство за защита на гражданите се безпокои, че Турция иска да създаде в райна нова Идомени - прословутия импровизиран бежански лагер близо да границата между Северна Гърция и Северна Македония, който беше център на криза през 2015 г., пише "Катимерини". 

Деца на мигранти от Афганистан пристигнали на Лесбос тази сутрин.