Китайската здравна комисия съобщи, че за вчерашния ден в страната е имало 44 нови случая на заразяване с Ковид-19, което означава спад спрямо 99-те случая предишния ден, предаде Ройтерс.

С това общият брой на потвърдените случаи на заразяване в Китай до края на вчерашния ден достигат 80 695. Властите съобщиха и за 27 нови смъртни случая, спрямо 28 предишния ден. Всички загинали са живеели в централната провинция Хубей, епицентър на епидемията. Общо броят на загиналите в Китай е 3097 души.

Южна Корея съобщи за 93 нови случая на заразяване вчера, с което броят на заразените в страната достигна 7134, предаде агенция Йонхап, като цитира представители на здравните власти. Това е по-малко от предишния ден, но представителите на здравните власти уточняват, че броят може да се промени след обработването на нови тестове. /

Междувременно италианското правителство издаде указ, с който близо 16 млн. жители на Северна Итралия се поставят под карантина, за да се ограничи разпространението на епидемията от Ковид-19, предаде Франс прес.

Указът беше подписан тази нощ от италианския премиер Джузепе Конте, който обяви издаването му в Туитър. С него се ограничава влизането и излизането от голяма част от Северна Италия, която включва финансовия център Милано и водещата туристическа локация Венеция.

Съгласно мярката по време на карантината ще бъдат ограничени влизанията и излизанията в засегнатата зона. Мярката остава в сила до 3 април.

Засегнати са цялата област Ломбардия с централен град Милано, както и 14 провинции в северните области Венето, Пиемонте, Марке и Емилия-Романя, посочва АНСА. Тези 14-те гореспоменати провинции са Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро и Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано Кузио Осола, Верчели, Падова, Тревизо, Венеция, пояснява АНСА.

Само Милано е с население най-малко 1,4 милиона души. Десет милиона души живеят в областта Ломбардия, която е икономическия и промишлен бял дроб на Италия, посочва Франс прес. Засегнати от карантината ще бъдат 16 милиона души общо в областта Ломбардия и 14-те провинции в другите северни италиански области, посочва Асошиейтед прес.

Първи случай на новия коронавирус беше регистриран в Парагвай вчера, предадоха Франс прес и ТАСС.

Министърът на здравеопазването Хулио Мадзолени съобщи в Туитър, че централната лаборатория е потвърдила първия случай на заразяване с Ковид-19 в страната. Прилагат се процедурите, одобрени от Световната здравна организация, добави той.

64-годишен мъж от Буенос Айрес стана първата жертва на коронавируса в Латинска Америка. Мъжът се почувствал зле три дни след връщането си от Европа, на 28 февруари. Той вече страдал от диабет, високо кръвно, хроничен бронхит и нарушения в работата на бъбреците, предаде ДПА, цитирайки информация на аржентинското здравно министерство. 

Първи случай на заразяване с коронавируса беше регистриран в Молдова, предаде ТАСС.

48-годишната пациентка е пристигнала в Кишинев от италианския град Болоня, съобщи вчера молдовското министерство на здравеопазването. Тя веднага е била приета в болница, защото страда от захарен диабет, затлъстяване от втора степен и високо кръвно. Състоянието й се оценява като тежко.

Пациентката е приета с висока температура, кашлица и остра дихателна недостатъчност. Молдовското министерство на здравеопазването призовава всички пътували със същия самолет да останат по домовете си и да информират семейния си лекар.

Броят на случаите на заразяване с коронавируса в Норвегия достигна 147. Вчера бяха потвърдени още 34 случая. Всички заразени се намират под домашна карантина.

Шест нови случая на зараза с новия коронавирус бяха установени в Бразилия, като с това общата бройка става 19, предаде ТАСС.

Сред страните, от които е бил внесен вирусът, са Великобритания, Иран, Италия и САЩ. Само три от случаите са станали на самата територия на Бразилия. Двама от тях са се заразили от първия пациент в Бразилия - 61-годишен мъж, върнал се в края на февруари в Сао Пауло от Италия, а третият случай е на жена, заразила се от хазяйката си, която неотдавна се е върнала от Великобритания. Още 674 души са поставени под наблюдение като възможни носители на вируса. Над 600 тестове са били направени освен това, като резултатите от тях са отрицателни.

Броят на заразените във Великобритания достигна 209 души, предаде Ройтерс, цитирайки данни на здравното министерство. По-рано беше съобщено за 206 случая. Досега в страната са починали двама пациенти, дали положителни проби за коронавируса.

Повечето от случаите са в Англия. В Северна Ирландия има 7 случая, в Шотландия 16, а в Уелс само 2, отбелязва Ройтерс.