Рязко нарасналият само за ден брой на заболелите с коронавирус у нас от 7 на 23-ма души доведе до извънредно заседание на Министерския съвет късно в сряда вечерта. А след него премиерът Бойко Борисов обяви въвеждане на извънредно положение.

С мярката се дава възможност за затваряне на училища, детски градини, спортни зали, конферентни и пр. обществени сгради - по решение на министрите, областните управители и кметовете. Възможно е да се въведе забрана и за пътуване от България към други страни, както и забрана за влизане у нас от определени държави като Китай, Италия, Иран и пр.

След изказването на Борисов вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че списъците с това до кои страни няма да можем да пътуваме и от кои страни няма да могат да влизат хора ще бъде готов до края на седмицата, "по-скоро днес или утре"

Извънредното положение е с неизвестен срок, но като за начало ще продължи поне две седмици.

Решението за извънредното положение е в полето на парламента, който по конституция го обявява по предложение на президента или на Министерския съвет. Самото предложение пък идва от Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса. 

"Ние сме въвели мерки, които за съжаление не дават резултат. Днес ни "избягаха" 14 души. С една дума - очаквайки, че самодисциплината и че това да заразиш други хора с един не толкова опасен, но вирус, [не се случи], налага Министерският съвет да предложи на Народното събрание въвеждане на извънредна ситуация във връзка с този вирус", посочи Борисов.

"Много е тънка границата и може да ни помогне единствено дисциплината. Единствено мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация", заяви още премиерът.

По думите му, "ако така вървят нещата" бюджетът може да е с дефицит от 3 милиарда лева. Борисов допълни, че икономическата криза щяла да е по-тежка от тази с фалита на "Лемън Брадърс". 

"При положение, че държавите не работят, бюджетът не се пълни", разясни Борисов по повод призивите страната да предприеме мерки за стимулиране на икономиката.

По думите му потреблението и производството са се свили и поради факта, че бе обявена и грипна ваканция в училищата (до днес) и родителите са гледали децата си у дома. Затварянето на границите влияе и на стокообмена между държавите.

Идеи: без барове, студенти носят пенсии

Борисов анонсира и изменение в Закона за здравето - при неспазване на карантината да се налагат солени глоби, като даде за пример наказание от 5000 лева. Предложи също така тези хора да бъдат издирвани с полиция и да бъдат принудително задържани за срока на карантината.

Обяви и, че предстои коронавирусът да бъде включен в списъка на заболяванията по клинична пътека.

Обмисляно било и затварянето на молове и ресторанти. Но "считаме, че има много домакини, които не готвят и са на работа", посочи Борисов. Даде обаче още идеи:

"Но нощни клубове, барове, заведения - това трябва да се затвори - незабавно. Там се движат хората, подскачат, потят се, прегръщат се... Сега малко ще се ограничим".

Премиерът предложи още, понеже сега щели да се освободят студенти (със затварянето на вузовете), тези студенти да разнасят пенсиите на възрастните хора.

"Сега е моментът да покажем дали сме патриоти, дали милеем един за друг, дали сме солидарни. Иначе цитираме Левски и Ботев...", посочи той.