От 16 март Националният осигурителен институт (НОИ) въвежда спешни мерки. Сред тях са въвеждане на контролиран достъп до офисите в страната, преустановяват се и консултациите в приемните на институцията до отмяна на извънредното положение.

Вчера парламентът гласува 13 април като дата за вдигане на извънредните мерки. Това не означава, че срокът не може да бъде удължен. Мерките на НОИ ще засегнат всички, които подават документи за пенсии и парични обезщетения. 

"Лицата, които по уважителни причини не са могли да подадат съответните документи по този ред, ще могат да ги подадат в срок до 14 дни след отмяната на извънредното положение", уточняват още от НОИ. 

Ето и пълното съобщение на институцията:

"Във всички офиси на НОИ ще се спазва режим на контролиран достъп, за да няма струпване на хора в затворени пространства. Няма да се допускат лица с прояви на остри заразни заболявания, като това ще се установява с термокамери за бърз скрининг на лица с повишена температура. Това ще се случи най-напред в териториалното поделение на НОИ в столицата.

В приемните на НОИ няма да се допускат и лица, завърнали се от държави, в които има установени случаи на COVID-19, както и ще се преустанови приемът на заявления, жалби и други документи от такива лица. Преустановяват се консултациите в приемните на НОИ, те ще се предоставят на единния телефонен номер 0 700 14 802. 

Заявления, жалби и други документи във връзка с парични обезщетения, помощи, пенсии, гарантирани вземания и издаване на документи от Осигурителния архив на НОИ ще се подават по електронен път, по реда на Закона за електронното управление, с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК) или чрез лицензиран пощенски оператор.

Лицата, които по уважителни причини не са могли да подадат съответните документи по този ред, ще могат да ги подадат в срок до 14 дни след отмяната на извънредното положение, като тези документи ще се считат за подадени в срок, тоест подадени в първия ден от срока на извънредното положение."