Няма как да има дисциплинарно дело срещу съдията от Спецсъда Андон Миталов. Това стана ясно на поредно извънредно заседание на Съдийската колегия на ВСС днес. Колегията взе решение заради извънредното положение в страната да отложи всички дисциплинарни дела.

Най-интересното от тях е на Андон Миталов, като за него дори имаше насрочени две дати - 25 март и 7 април.

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска дисциплинарно уволнение на Миталов, след като в доклад на Държавния департамент на САЩ той бе посочен като "замесен в сериозна корупция". Няма мотиви, но вероятно се касае за това, че Миталов пусна Николай Малинов, срещу когото има висящо досъдебно производство, да отиде до Русия и да получи държавна награда от президента Путин.

Фактът, че американската страна досега не е посочила никакви доказателства, постави цялата система в "небрано лозе", тъй като срещу Миталов дори не е имало и най-малката забележка досега.

Така казусът остава да "виси".

Пленумът на ВСС се събра по-рано днес - с хоризонт неизвестно докога, за да приеме: две от комисиите да решават неотложните въпроси без гласуване на целия най-висш колективен орган.

Така комисия "Бюджет и финанси" ще взима решения за управление на бюджета за периода на обявеното извънредно положение (т.е. - ще извършва плащания), а Комисията по управление на собствеността автономно ще решава имотни въпроси.

Няма да се провеждат процедури по обществени поръчки.

От събиранто на Пленума стана ясно, че са планирали следващото си заседание за 9 април, но изобщо не се знае то дали ще се състои.

Бе препоръчано комисиите да работят неприсъствено - като минимумът от 4-ма членове комуникира онлайн.

Стана малка разправия, след като Цветинка Пашкунова постави въпрос - правната комисия ще изразява ли становища по същото това време.

Макар че Георги Чолаков - предедател на ВАС, обяви:

„Аз имам доверие на колегите от правна комисия...",

... кадровиците са разбраха тя да не се произнася през време на извънредното положение. Дори по съгласувания на подзаконови нормативни актове.

Атанаска Дишева напомни, че често решенията на Правна комисия не биват възприемани от Пленума.

Също на свое извънредно заседание днес Прокурорската колегия очаквано отложи изслушванто и избора на административни ръководители  там, където се чакат - окръжните прокуратури на Ямбол, Стара Загора и Враца, както и районната на Карнобат.

Нови дати ще бъдат обявени след отменяне на извънредното порожение.