"Амазон" (Amazon) забрани продажбата на повечето издания на "Моята борба" на Хитлер и други нацистки пропагандни книги от своя сайт след десетилетия на кампании от страна на благотворителни организации за холокоста.

Говорител на компанията не коментира какво е предизвикало ефективната забрана на книгата, като в списъците екземплярите ѝ бяха заменени от снимка на куче, предаде "Гардиън".

"Като продавач на книги предоставяме на клиентите достъп до различни гледни точки, включително заглавия, които играят важна образователна роля в разбирането и предотвратяването на антисемитизма. Всички търговци на дребно вземат решения за това каква селекция избират да предложат и ние не вземаме решенията за подбор с лекота."

През последните дни продавачите бяха информирани, че вече няма да могат да продават редица книги с нацистско съдържание, включително автобиографичната програма на Хитлер и детските книги, предназначени да разпространяват антисемитски идеи сред децата.

В един имейл на компанията се споменава, че „те вече не могат да предлагат тази книга“, тъй като нарушава кодекса на поведение на уебсайта.

Забраната засяга основните издания на "Моята борба", произведени от издателства като лондонския Random House и индийския Jaico, за които се превърна в бестселър.

Водещите благотворителни организации и еврейски групи за холокоста водят кампания от края на 90-те години, за да попречат на "Амазон" да продава копия на "Майн кампф", но досега компанията защитаваше свободата на словото и необходимостта студентите да разберат мисленето на Хитлер. Повечето нацистки публикации са леснодостъпни за изтегляне безплатно от други уебсайтове.

Десетки евтини издания за електронни книги също бяха изтрити от списъците на "Амазон" заедно с авторската страница на Хитлер на сайта, която насърчаваше хората да следят за актуализации и за информация за новите издания.

Различните издания на "Моята борба" са имали колективно хиляди рецензии на сайта, като много хора са давали на книгата пет звезди.

Други нацистки публикации, включително детската книга "Отровната гъба", написана от нацисткия издател Джулиус Стрейчър, който по-късно беше екзекутиран за престъпления срещу човечеството, след като ръководи нацисткия вестник Der Stürmer, също наскоро бяха премахнати от списъците на "Амазон".

Доскоро можеше да бъде закупена друга детска книга на Стрейчър, в която е представен "еврейският въпрос", като в произведението са записани "дузина истории за опасни и вредни животни, всяка от които следва неприятно сравнение с еврейството".

"Амазон" забрани продажбата на много други крайнодесни книги през последните месеци, въпреки че политиките й остават непрозрачни. Понастоящем в книжарницата за Обединеното кралство остават на разположение шест чуждоезични издания на "Моята борба".