Един от адвокатите на банкера в немилост Цветан Василев - Лазар Карадалиев е бил арестуван днес по обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари. С обвинения са още двама негови колеги юристи.

Това съобщиха от държавното обвинение - традиционно без да посочват имена. От въпросното съобщение обаче става ясно, че за лидер на ОПГ-то е сочен именно защитникът на Василев.

По искане на прокуратурата на 17 март 2020 г. Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража"  на ръководителя на групата адвокат Л.К.

На другите двама юристи са определени гаранции в пари в размер на по 150 000 лв. Служителят в адвокатска кантора е с парична гаранция от 50 000 лева.

Обвинението твърди, че събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2014 година. Участниците използвали контролирани от тях юридически лица, регистрирани на подставени лица в България, както и в офшорни зони – разполагащи с открити сметки в български банки. Пълномощници на тези фирми теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност.

Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Прокуратурата отдавна е вдигнала мерника на Карадалиев. Миналия месец КПКОНПИ внесе в Софийски градски съд иск за отнемане на 2,8 милиона лева срещу него. Това искане бе мотивирано така: "Същият е получил неследваща му се сума в качеството на адвокат, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи. Лазар К. е привлечен като обвиняем от прокуратурата за участие в организирана престъпна група".

Освен на Цветан Василев, Карадалиев е защитник и на шефа на оръжейния завод "Емко" Емилиян Гебрев. Срещу последния се води дело от 2017 г., а разследванията започнаха след опита на "Емко" да придобие завод "Дунарит", който пък бе собственост на Цветан Василев преди фалита на КТБ.

В края на 2018 г. и началото на 2019 г. адвокатската общност излезе с няколко становища след обиски в кантората на "Карадалиев и партньори".

Самият Карадалиев обвини прокуратурата, че при претърсването му е била иззета кореспонденцията с клиента му Емилиян Гебрев (самият Гебрев, като е известно, хем е жалбоподател до прокуратурата - че е бил отровен с вещество, подобно на "Новичок", хем е неин "клиент" - като обвиняем, б.а.).

Тогавашният зам.-главен прокурор Иван Гешев, сега главен прокурор, обясни в началото на 2019 г., че става дума за разследване на организирана престъпна група за пране на пари, по което Лазар Карадалиев е обвиняем, а за претърсването има разрешение от Специализирания наказателен съд. Това е трето дело, по което адвокатът бил обвиняем, като едно от тях е свързано с делото за източването на КТБ, тъй като Карадалиев защитава и Цветан Василев, а е обвинен, че е опитал да влияе на свидетел.

За въпросното дело прокуратурата твърди, че е намерен договор, от който милиони евро са "тръгнали" към руски олигарх. Парите минавали през адвокатското дружество, през фирми на шофьори и затова имало над 10 обвиняеми.