Как мисленето и чувствата ни се влияят от капитализма, който не е единствено експлоататорски икономически режим, а и културна система - това се надяваха да покажат организаторите. С 250 обекти от сферата на културата, историята и бита, представени в музея на изобразителното изкуство в Бон като доказателства за това, че основите на капитализма са заложени много по-рано от края на XVIII век.

Например първият известен в световен мащаб регистър на покупките на недвижими имоти в Германия от 1140 година или пък първата книга с двойно счетоводство от Генуа от XIV век. Между другото - част от изложбата е и един стар мобилен телефон с бутони на Ангела Меркел, който днес изглежда доста демоде.

„Не можем просто да кажем: капитализмът е боклук. И не искаме това“, подчерта кураторът на изложбата Волфгер Щумпфе. И още един цитат - от британския културолог Марк Фишер: „По-лесно е да си представим края на света, отколкото края на капитализма.“

Във времената на коронавирус това вече звучи по-малко достоверно, особено за т.нар. от куратора непривилигировани, които виждат повече обратната страна на капитализма.

Но - „Ние, капиталистите“, както е наречена изложбата, тръгваща от началото и стигаща до турбо (още не до корона), изследва явлението от културно-социологическа перспектива в стремежа си да установи дали индивидуализмът или рационализмът не са възникнали далеч преди индустриализацията, подготвяйки почвата за случилото се от края на XVIII век нататък.

Показаното е пъстро многообразие, както разказва кураторът - предмети от бита от по-ранни времена, произведения на изкуството (картини и скулптури), откъси от филми, книги, инсталации, третиращи различни свързани с капитализма теми не без намигване. Акцентирано е както върху предимствата, така и върху недостатъците на капитализма, с който - без съмнение - се свързва немалко негативизъм и надали някой остава очарован, когато го нарекат капиталист. Но така или иначе капитализмът се крие в ДНК-то на всеки от нас, изтъква анонсът за изложбата.

„Опитваме се да бъдем неутрални“, казва по този повод кураторът Щумпфе и допълва: „Подчертаваме, че ние, в нашата част на света, имаме много предимства от капитализма за сметка на другите части - и доброто здравеопазване, и материалното благосъстояние. Затова искаме, от една страна, да покажем, че капитализмът води към напредък, но от друга - ощетява, което също е част от експозицията.“

Организаторите проявили предусмотрителност в контекста на коронавируса - до включеното в изложбата (макар и зад решетки) златно кюлче, което всеки може да докосне, написали, че това става единствено и само на собствена отговорност. До слушалките пък, с които могат да се чуят различни съпътстващи изложбата звуци, изрично отбелязали, че се дезинфекцират постоянно.

Но надали са очаквали, че изложбата ще е достъпна единствено и само за ден - непосредствено след откриването й и тя затваря, както всички останали културни институции в Бон засега до 19 април. Принципно „Ние, капиталистите“ би трябвало да бъдe на вниманието на публиката до 12 юли, така че още имат шанс.