Руският президент Владимир Путин заяви, че тази седмица страната му е успяла да спре масовото разпространение на коронавируса и че ситуацията е „под контрол“ благодарение на ранните и агресивни мерки срещу болестта, предава днес Си Ен Ен на уебсайта си.

Държи ли наистина Русия под контрол коронавируса? Според информация, публикувана от руски представители, изглежда стратегията на Путин работи. Броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната е изненадващо малък, въпреки че Русия споделя дълга граница с Китай и регистрира първия си случай през януари.

Руски военни медици се качват на самолет, с който ще отлетят да помагат на колегите си в Италия.


Числата се увеличават, но Русия - страна от 146 милиона души - има по-малко потвърдени случаи (253) от Люксембург. Люксембург с население от едва 628 000 души до събота е отчел 670 случая на коронавирус, като осем от тях за били с фатален изход.

Някои мерки на Русия за ранно реагиране - като затварянето на границата от 4160 км с Китай още на 30 януари и създаването на карантинни зони - може да са допринесли за забавянето на пълноценното избухване на епидемията, казват някои експерти.

"Генералният директор на Световната здравна организация каза: "Тест, тест, тест", заяви д-р Мелита Вуйнович, представителка на СЗО в Русия. "Е, Русия започна това буквално в края на януари."

Вуйнович каза, че Русия също е предприела по-широк набор от мерки в допълнение към изследванията.

„Тестване и идентифициране на случаи, проследяване на контакти, изолация. Това са все мерки, които СЗО предлага и препоръчва, и те са били в сила през цялото време“, каза тя. "И социалното дистанциране е вторият компонент, който също започна сравнително рано."

Руски монаси в манастир край Москва служат литургия срещу коронавируса.


Роспотребнадзор, държавният потребителски регулатор в Русия, заяви в събота, че е провел общо над 156 000 теста за коронавирус. За сравнение, според данни на американския Център за контрол на заболяванията (ЦКЗ) САЩ набраха темпо на тестване в началото на март, докато Русия казва, че изследва масово от началото на февруари, включително по летищата, като се фокусира върху пътници от Иран, Китай и Южна Корея.

Това не означава, че нямаше пролуки в защитните линии на Русия. Тя не започна незабавно да изследва онези, които пристигат от Италия или от други силно засегнати страни от ЕС, ограничавайки контрола си за пристигащи от Европа до мерене на температури и налагане на двуседмични карантини. По-голямата част от случаите на коронавирус, съобщени в Русия, са донесени от Италия според здравните власти.

Все пак Русия се противопостави на широко разпространения скептицизъм в обществото, наследство от съветското си минало. В социалните медии руснаците повдигнаха въпроси, отнасящи се до лошите показатели на страната си в прозрачността, като например покриването на истината за ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г. и реакцията срещу епидемията от ХИВ/СПИН през 80-те години.

Властите действат бързо срещу този разказ, който смятат за дезинформация. В началото на март Федералната служба за сигурност на Русия и наздорът над интернет свалиха постинг, твърдящ, че реалният брой случаи на коронавирус е 20 000 и че руското правителство го прикрива. След това потребителите на фейсбук и на инстаграм в Русия започнаха да виждат информации за коронавируса в страната си на официалния уебсайт на Роспотребнадзор.

Новините за недостиг на защитна екипировка също подхранват скептицизма. И някои експерти поставят под съмнение надеждността на руската система за тестване, която зависи от една-единствена лаборатория. Публикация PCR.News, уеб издание за медици и здравни специалисти, посочи, че единствената одобрена система за тестване на коронавирус, произведена от Vector в Новосибирск, има по-ниска чувствителност в сравнение с други вирусни тестове, което предизвиква опасения за фалшиви негативи.

Работници спешно строят болница пред плакат на московския кмет Сергей Собянин, на който пише: "Броят се минутите!"


Давид Беров, първият потвърден пациент с коронавирус в Москва, написа в Instagram, че вторият му тест показва отрицателен резултат, докато първият и третият го показват като положителен за коронавирус.

"Вирусът беше потвърден в третия ми тест, той не беше видян в кръвта ми, но беше в слюнката ми", пише Беров на 5 март. "Както ми казаха, те почти не са могли да го видят, затова и се съмняваха в това дълго."

Vector не е отговорила на молбата на Си Ен Ен за коментар. Руският клон на СЗО обаче е заявил пред американската телевизионна мрежа, че е получил спецификациите за комплектите за тест Vector и лабораторията е била включена в списъка на одобрените институции, използвани за потвърждаване на коронавируса.

Анастасия Василиева, лекарка, близка до руския опозиционен лидер Алексей Навални и лидерка на съюза на Алианса на лекарите, направи заглавия с поредица от видеоклипове, в които твърди, че властите прикриват реалните данни за коронавируса в страната, като използват за диагноза пневмония и остра респираторна инфекция.

"Виждате, че казаха за първия починал от коронавирус, че причината за смъртта е тромбоза", каза Василиева пред Си Ен Ен. "Това е очевидно, никой не умира от самия коронавирус, умират от усложненията, така че е много лесно да се манипулира това."

Московските здравни власти отхвърлиха обвинението и заявиха, че тестват пациенти с пневмония за коронавирус. Д-р Вуйнович от СЗО също беше скептично настроена към твърдението на Василиева.

„Ако някъде имаше скрито непризнато усложнение, това щеше да се види в тези съобщения [за пневмония]“, каза тя. "Така че не вярвам, че това се случва. Което не значи, че може да не видите увеличение на случаите в следващия период, защото това сме виждали в много страни."

Самият Путин се спря на тревогите за статистиката в сряда, като заяви, че правителството може да няма пълната картина, но не прикрива числата.

"Ето това е: властите може да не притежават пълната информация, защото хората: а) понякога не я съобщават; б) самите те не знаят, че са болни и латентният период е много дълъг", каза той в телевизионна среща. "Но всичко, което се публикува... от Министерството на здравеопазването, е цялата обективна информация."

Тази седмица числата се покачиха, като Русия всеки ден добавя 30 до 50 случая и броят най-вероятно ще продължи по възходяща траектория, докато Русия разширява изследванията. Въпреки това местният представител за СЗО казва, че Русия все още се справя сравнително добре, тъй като страната проследява случаи с епидемиологични връзки към пътуване или предаване на семейството. В събота сутринта Роспотребнадзор пусна число, която е потенциално по-тревожно от броя на потвърдените случаи - 36 540 души се наблюдават за евентуален коронавирус.

Междувременно правителството си наложи да наложи по-обхватни ограничителни мерки, отменяйки публичните събития и затваряйки границите на Русия за чужденци, с някои изключения. Но политиката тип "както обикновено" продължава при Путин: президентът подписа указ за насрочване за 22 април на общонационален референдум за промени в Конституцията, които биха могли да му позволят той да остане на власт до 2036 г.

Властите обещаха да следят развитието на коронавируса, но досега не са променили датата.