Допреди извънредното положение книжният пазар в България имаше горе-долу ясна структура. Десетина големи издателства с последователна и богата редакционна политика, множество малки издателства, които поддържат ниво благодарение на специфичната си насоченост, добрия подбор и активното си участие в литературния живот и множество самиздати. Продажбите на книги бяха горе-долу наполовина разпределени онлайн и в големите книжарници плюс сезонните прояви като панаири, алеи на книгата и периодични промоции онлайн и офлайн.

Беше постигнато относително равновесие, което в условията на спокоен пазар работеше добре. Само за 10 дни след началото на извънредното положение книжният пазар вече е на ръба. Големите книжарски вериги са отказали да плащат на издателствата, докато не отмине форсмажорната ситуация – при това със задна дата, тоест от началото на годината насам. Съобщиха го от няколко малки издателски къщи. Собственичката на „Леге Артис“ Саня Табакова написа във фейсбук:

„Всички големи вериги книжарници обявиха едностранно и официално, че няма да си плащат отчети и фактури на издателите за неизвестно колко време. За малките издателства оборотът е единствената възможност за „приход“.

Така че, ако така и така ще купувате наши книги, принудени сме да ви помолим ДА ПАЗАРУВАТЕ ДИРЕКТНО ОТ НАС – докато това е възможно, чрез куриерските фирми!“

Почти същото съобщение пусна и собственикът на издателство „Ерго“ Мартин Христов:

„Поредният нож в гърба за малките независими издателства след необявените фалити на книжарници „Приятели“ ("Букборд") и книжарници „Букпойнт“ и прекратяването на отношенията с „Буктрейдинг“ по тяхно искане е суспендирането на всички плащания за продадени книги от страна на „Хеликон“ под предлог на извънредното (форсмажорно обстоятелство) положение.“

Поради липсата на приходи в издателствата кризата се отразява на всички професии, свързани с книжния бизнес – печатари, преводачи, дизайнери, коректори…

Малките книжарници не работят, но предлагат онлайн ваучери, които клиентите им могат да използват след края на извънредното положение. Някои от книжните магазини правят и доставки по домовете.

Разговаряхме по темата с Йордан Антов („Бард“, „Лексикон“) заради уникалния му опит – той е издател, но е запознат добре и отвътре с книжарския бранш. Според него книжарниците нямат друг избор, освен да реагират със спиране на плащанията, това е единственият начин да оцелеят. За разлика от повечето издателства, които могат да издържат на кризата, използвайки вътрешни ресурси или чрез реорганизация на работата, книжарниците имат разходи, които в тези условия ще бъдат трудни за покриване – наеми, режийни, заплати, складови помещения… Тези разходи не спират, а паричният поток въпреки онлайн продажбите е недостатъчен. По думите на Антов най-голямата опасност е след кризата да се озовем с по-малко на брой книжарници.

Той раздели издателствата основно на три групи – десетина големи, които имат достатъчно вътрешен финансов и кадрови ресурс, за да се справят без поражения с тримесечна карантина. Няколко малки, които са много гъвкави – повечето от тях са семейни и могат да преминат изцяло на работа от домовете си или да намалят без особени последствия дейността си, за да се изправят отново на крака след извънредното положение. Според него най-голям проблем ще имат средните издателства, които имат ангажименти като голямо издателство, а приходи – като малко. За тях тази ситуация ще бъде най-тежка.

Това, че онлайн продажбите продължават, е чудесно, коментира Йордан Антов. Книгите в подобни времена са стоки от първа необходимост – те дават надежда, показват, че има решение, вдъхват оптимизъм. Проблемът е, че след кризата книжният пазар първи ще усети сериозен спад, защото хората ще редуцират разходите си до минимум.

Това разминаване между интересите на книжарниците и на издателите със сигурност няма да помогне на книгоиздаването, но в момента всички сме в ситуация на криза и на прага на рецесия. Няма как издателствата да се измъкнат невредими, ще понесат и своята част от общите проблеми, допълни издателят.

Отстъпки при поръчка онлайн

В момента издателствата се опитват да стабилизират приходите си, като дават извънредни отстъпки в кризата – повечето от тях и за най-новите си издания. Ето някои от тях:

„Пергамент прес“ – до 50%

„Лист“ – 40%

„Жар“ – 40%

„Колибри“ – 35%

„Ерго“ – 35% (отстъпка за изданията, излезли преди повече от 6 месеца, и 20% за по-нови издания)

„Парадокс“ – 35%

„Ентусиаст“ – 30%

„Кибеа“ – 30%

„Жануа 98“ – 30%

„Аквариус“ – 30%

„Унискорп“ – 30%

„Прозорец“ – 30%

„Артлайн Студиос“ – 30%

„Асеневци“ – 30%

„Софтпрес“ – 30% (при покупка над 30 лв.)

„Вакон“ – 25% (отстъпка и безплатна доставка за поръчка над 25 лв.)

„Леге Артис“ – 25%

„Слънце“ – 25%

„Хермес“ – 25%

„Бард“ – 22%

„Жанет 45“ – 20%

„Изток-Запад“ – 20%

ICU publishing – 20%

„Ера“ – при покупка на 2 книги получавате още една подарък.

"Площад Славейков"