След като вчера премиерът Бойко Борисов обясни на дълга пресконфереция, че в много краен случай на продължаваща епидемия от коронавирус и тежко засегната икономика държавата може да изтегли нов дълг, днес информацията беше потвърдена и от вицепремиера Томислав Дончев. 

Той гостува в Нова телевизия тази сутрин, където говори за всички мерки, които правителството взема към този момент. 

"Можем да генерираме нов дълг, но това е стъпка, към която не прибягваме автоматично. Най-важното за нас в момента е да покрием всички хипотези в настоящата ситуация", обясни Дончев. 

Хипотезата за ново задлъжняване се появи, след като стана ясно, че пандемията затваря цели сектори от икономиката на всички държави, а държавните резерви трудно могат да понесат бремето. България има резерв от около 10 млрд. лв. по думите на самия Борисов. Финансовото министерство в лицето на министър Горанов обаче неколкократно обясни, че не е склонен да харчи всички тези пари. Така като вариант за финансиране на извънредни икономически мерки на масата се слага нов дълг, който за България може да не бъде прекомерна тежест. Към момента страната има доста ниска задлъжнялост като процент от БВП и е далеч от максималните критерии на ЕС за този показател. Допълнителен стимул могат да бъдат и рекордно ниските лихви. 

Дончев беше категоричен, че държавата прави всичко възможно, за да запази бизнесите и работните места. 

"Нужно е обаче да мине време, за да се видят реалните отражения на здравната криза върху икономиката. А и никой не знае колко ще продължи кризата."

Според вицепремиера една от добрите мерки е капитализацията на банките, за да могат да бъдат гъвкави при неплатените вноски на хора и фирми. Не стана ясно за кои банки говори Дончев, защото правителството увеличава капитала на една банка - държавната ББР. Другите мерки за банковата стабилност и повече ликвидност се взеха от Българската народна банка, която е независима институция. 

Той коментира и една от най-обсъжданите теми напоследък - намаляване на ставките за ДДС. Мярката е искана от целия бизнес, най-вече от ресторантьори, хотелиери и туроператори. Вицепремиерът повтори тезата от вчера на Владислав Горанов, че този данък на практика се плаща от хората и не вижда как би облекчила бизнеса. 

Това е фактически вярно. ДДС действа по следния начин - ако една стока струва 120 лв.,то търговецът взема 100 лв., а останалите се прехвърлят в хазната. Така че този косвен по своята същност данък се плаща от потребителите. Това, което правителството не казва, е, че бизнесът иска премахването на данъка, за да получи повече конкурентоспособност. Цените ще паднат и хората ще потребяват повече. В този смисъл печелят и бизнесът, и хората.