ЕС е помолил Гърция да премести най-застрашените от зараза с коронавирус мигранти от пренаселените лагери на нейните острови, предаде Ройтерс.

Атина обаче се е противопоставила, каза еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон. Властите в страната изтъкнали липсата на случаи на COVID-19 в лагерите. В същото време заразата се разпространява в другите райони на южната ни съседка.

Йохансон смята, че възрастните, болните и други, които са най-застрашени, могат да бъдат преместени от островите.

„Работим заедно с гръцкото правителство, за да се споразумеем за спешен план с цел възможно най-голямо намаляване на риска в пренаселените точки“, заяви еврокомисарката в телефонен разговор с Ройтерс.

Дори в добрите времена ситуацията на тези места е твърде тежка, отбелязва агенцията. Лагерите могат да поберат няколко хиляди души. Според данни на Еврокомисията обаче в момента там са настанени 42 000 души.

Правозащитници често вдигат тревога за условията, които още повече утежняват страданията на хората, сред които са предимно бежанци от войните и бедността и са тръгнали към Европа в търсене на по-добър живот.

Ситуацията се влоши още повече, след като през миналата седмица Гърция наложи ограничения върху движението на хората, живеещи в лагерите. Така властите смятат да се преборят с разпространението на коронавируса.

„Хиляди хора, сред които възрастни, страдащи от хронични заболявания, деца, бременни жени, току-що родили жени и инвалиди са в капан в условия на опасно пренаселване на островите в разгара на панделията“, алармираха от „Хюман райтс уоч“.

Според организацията принуждаването на тези хора да остават при условия, нарушаващи правата им, накърняват тяхното благоденствие, здраве и достойнство. Тези действия не могат да бъдат оправдани в името на общественото здраве.

Гръцките власти твърдят, че страната им получава недостатъчно помощ от ЕС за грижи за мигрантите, пристигащи от Турция през Средиземно море. В последно време страната позволи на повече бежанци, намиращи се на нейна територия, да тръгнат към Западна Европа. Много от тези хора са сирийци.

По-рано този месец ЕС обеща да приюти 1600 деца, пристигнали на гръцките острови без придружители. Това все още не се е случило, въпреки че готовност са изявили десетина страни членки (България не е сред тях). Илва Йохансон припомни, че Атина трябва да идентифицира тези деца. И се надява преместването да започне идните седмици.