Референдумът за поправки в руската конституция трябва да бъде отложен, каза в днес в обръщение към нацията руският президент Владимир Путин.

"Както споменах по-рано абсолютен приоритет за нас е здравето, живота и сигурността на хората. Затова считам, че гласуването (22 април) трябва да се премести на по-късна дата".

По-късно след изявлението президентът подписа указ, с който промени датата на вота. От сайта на Кремъл съобщават, че тя ще бъде "определена с отделен указ на президента на Руската федерация".

Държавният глава също оповести, че следващата седмица ще бъде неработна.

"Затова обявявам следващата седмица за неработна, като заплатите ще си останат. Тоест, уикендът ще продължи от събота 28 март до неделя 5 април".

Мярката цели ограничаване на заразата с коронавируса.

Държавният глава благодари на лекарите, медиците и учените, които работят активно, за да се грижат за заразените или да забавят разпространението на новия коронавирус.

"Съветвам да следвате регулациите, много зависи от тях, за да защитим възрастните и хората с хронични болести".

Той уточни, че "всички жизненоважни институции като медицинските учреждения, аптеките, магазините, банките, транспорта и държавните органи ще продължат своята работа".

След това президентът изброи мерки, които да помогнат както на хората да не загубят работата си, така и на малкия бизнес.

Първата - всички социални помощи на хора, които трябва да бъдат дадени през следващите 6 месеца, "ще бъдат дадени автоматично".

"Няма да давате никакви допълнителни документи, няма да посещавате никакви институции"

Помощите за ветераните от Втората световна война трябва да бъдат дадени  по-рано от предвиденото - през април.

Предвиждани са мерки и в помощ на семейства с деца.

"През следващите три месеца, започвайки от април, предлагам да се изплащат на всички семейства, отговарящи на условията за майчинство, допълнителни пет хиляди рубли на месец за всяко дете на възраст под три години включително".

Путин подчерта, че е необходимо да се помага на тези, които са били в отпуск заради болест или са загубили работата си.

"Сега парите по време на отпуск се изчисляват въз основа на опита на служителя и заплатата му. В резултат на това служителите, особено младите, получават изключително ниски плащания за отпуск по болест. Това, разбира се, е несправедливо".

Президентът предложи да се плаща в такава ситуация не по-малко от 1 минимална заплата месечно. Той обяви, че тази норма ще е валидна поне до края на годината.

Путин обяви и четвърта мярка, която е в помощ на закъсалите кредитни длъжници.

"Предлагам да се осигурят отсрочки както за потребителски, така и за ипотечни кредити. Ако човек се окаже в сложна житейска ситуация, а именно: месечният му доход рязко е намалял с повече от 30 процента, той трябва да има право временно да преостанови обслужването на дълга си. Разбира се, без никакви наказания. Моля Банката на Русия да предостави подобен механизъм за удължаване на заплащането на заеми за индивидуалните предприемачи".

Петата предложена мярка е за "малкия и средния бизнес, микропредприятията, особено в сектора на услугите".

Тук президентът постави като основен приоритет да се съхрани нивото на безработицата.

"За малкия и средния бизнес считам за необходимо да се предвиди отсрочка на всички данъци, с изключение на ДДС, през следващите шест месеца. А за микропредприятията, освен такова отлагане на данъци, да се даде и отсрочка на осигурителните вноски в социалните фондове. Що се отнася до банковите кредити, малките и средни компании и микропредприятията, които се оказват в затруднено положение, трябва да получат забавяне на изплащанията по заемите и през следващите шест месеца".

Путин подчерта, че тези мерки ще бъдат предназначени за компании, развиващи дейност в най-силно засегнатите сектори.

"Предприятията, които се окажат в затруднено положение, трябва да бъдат защитени от фалит. В тази връзка предлагам да се въведе период от шест месеца на мораториум върху подаването на молби на кредитори за фалит на дружества и събиране на дългове и глоби", сподели президентът. 

Очаквайте подробности.