От догодина британските граждани няма да имат право да поискат и получат и български паспорт, ако не се откажат от своя. Ако заявленията бъдат подадени до 31 декември тази година - британците ще могат да запазят своя паспорт и да получат и български. 

Това ще стане, ако Народното събрание одобри промени в Закона за българското гражданство, одобрени от Министерския съвет днес, стана ясно от съобщение на пресцентъра.

Самият текст на законопроекта още не е публикуван.

"Основната цел на законопроекта е да осигури правна яснота относно прилагането на онези разпоредби на Закона за българското гражданство, които се отнасят до Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия като държава членка на Европейския съюз след изтичането на преходния период.", пише в съобщението на правителството. 

Сега по закон право на придобиване на българско гражданство, запазвайки собственото си такова, имат гражданите на страните от ЕС, на държави, част от Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, припомнят оттам.

 
Изключение от общото правило за придобиване на българско гражданство срещу отказ от досегашния паспорт има и за хора от държави, с които България има друстранно споразумение - извън описаните по-горе.  

След "Брекзит" обаче ситуацията за британците се променя: 

"Към настоящия момент за гражданите на Обединеното кралство, които кандидатстват за придобиване на българско гражданство, не се прилага изискването за освобождаване от досегашното им гражданство. След оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз и след края на преходния период (31 декември 2020 година), неговите граждани ще трябва да се освобождават от досегашното си гражданство, за да придобият българско."

Проверка на Клуб Z показа, че от възможността да станат и български граждани не се възползват много британци. Пред 2019 г. български, наред с британския си паспорт за получили двама души, през 2018 г. - трима, през 2017 г. - един, показват обобщените данни от докладите на Комисията по българско гражданство към президента на републиката.