Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове в областните центрове. Към изключенията се добавят и грижа за роднини и близки и снабдяване на стоки от първа необходимост. Към заповедта се уточнява и какви документи да носят със себе си гражданите, когато се налага да пътуват неотложно. 

 
По-рано през деня министър Ананиев удължи и действието на всички въведени до момента мерки срещу разпространението на коронавируса до 13 април. 

В заповедта за движението из страната се посочва, че през контролно-пропускателните пунктове на областните центрове се пропуска преминаването на лица само в случай на неотложност на пътуването, наложено от:

  • полагане на труд в населеното място;
  • здравословни причини на пътуващия или на негови близки;
  • завръщане на настоящ или постоянен адрес или на адрес, на който пътуващият временно пребивава, когато е различен от неговия постоянен или настоящ адрес;
  • необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия;
  • необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост, когато в населеното място по техния постоянен или настоящ адрес няма търговски обекти или аптеки, от които да се снабдят с тези стоки.

За да преминават през контролно-пропускателните пунктове, гражданите трябва да носят със себе си:

  • служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта;
  • медицински документ;
  • документ за самоличност;
  • декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.

Водачите и пътниците в товарни автомобили и автомобили, с които се осъществява охрана на ценни пратки и товари (инкасо автомобили), представят само документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, се казва в заповедта на министъра. 

След представяне на документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, с приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат служители.

  • на хранителни вериги и аптеки;
  • осъществяващи доставки на хранителни продукти и лекарства;
  • в стратегически обекти по смисъла на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност;
  • на ВИК, електроснабдителните и топлоснабдителните дружества;
  • извършващи неотложни ремонтни и/или аварийни дейности.

С приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат и превозни средства със специален режим на движение, както и лицата, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Мерките, въведени със заповедта на министъра, са в сила до изричната им отмяна.
 
Също днес Главна дирекция "Гранична полиция" разпространи данни за актуалната ситуация по външните граници на държавата. Нещата изглеждат така:

На границата с Румъния: По информация на румънските гранични власти, от 25.03.2020 г. български граждани, които пътуват за Румъния, подлежат на задължителна 14-дневна карантина на посочен от тях адрес. Ограничението не се отнася за водачи на товарни автомобили. Транзитните товарни автомобили, които през територията на България пътуват за Румъния, могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП Русе–Гюргево и ГКПП Видин–Калафат.

На ГКППВидин трафикът е нормален, а на ГКППРусе - интензивен на изход за товарни автомобили. На граничните пунктове Силистра,  Дуранкулак и Оряхово трафикът на товарни автомобили е нормален. За 30 дни от 14.03.2020 г. румънските гранични власти са спрели преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам.

На ГКППГюешево трафикът е нормален за товарни автомобили. На влизане в Република Северна Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани се пропускат на вход само на ГКПП–Гюешево. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП–Гюешево – ГКПП–Деве баир. Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта с РС Македония в двете посоки. По информация на македонските гранични власти няма да бъдат пропускани празни товарни автомобили от 22.00 ч. до 7.00 ч.

По информация на гръцките гранични власти на граничните пунктове за влизане в Република Гърция временно ще се пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция, което трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за водачи на камиони. Трафикът на товарни автомобили на ГКПП–Кулата е интензивен и в двете посоки, на ГКПП–Капитан Петко войвода и ГКПП–Илинден е нормален.

На границата с Република Турция на ГКППКапитан Андреево и на ГКППЛесово трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили. За влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани. Български граждани се пропускат на влизане в България на трите пункта на българо-турската граница. Република Турция е въвела ограничение за шофьори на камиони, идващи от рискови в епидемиологично отношение страни. Засега не е преустановено преминаването на българските товарни автомобили.

Повече информация за ограничения при пътуване в чужбина може да се получи от МВнР: https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736

и телефони +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56.