COVID-19 се е насочил към раздираната от военни конфликти провинция Идлиб като "баво цунами" и може да отнеме живота на десетки хиляди души, споделя Световната здравна организация (СЗО), предаде "Си Ен Ен". 

Трите милиона души, които в момента населяват провинцията, без друго едва оцеляват покрай липсата на лекарства. Според организацията Идлиб е сред най-уязвимите зони от епидемията от COVID-19.

"Си Ен Ен" разказва накратко подготовката на едно семейство преди приливните вълни на вируса. 

Всичко, от което Фатима Ам Али има нужда, за да защити себе си и семейството си от заразата, е недостъпно. 

Няма течаща вода, сапунът е скъп, а дезинфектантът за ръце е недостижим лукс. Тя дори не може да си представи как би изглеждало социалното дистанциране за 16-членното й семейство в трите палатки, които споделят в импровизиран лагер близо до турско-сирийската граница.

"Опитваме се с нашите ограничени възможности да се поддържаме чисти. Всички онези дезинфектанти, почистващи материали, за които говориш, не можем да получим", каза Ам Али пред американската телевизия

Тя живее в един от многото нововъзникнали лагери по нивите, маслиновите горички и хълмовете на сирийската провинция Идлиб. Повечето от децата имат хрема заради суровите условия на живот.

Семейството се разминава със смъртта многократно в хода на продължаващия деветгодишен конфликт в Сирия. Бяга от нападение на режима в провинция Хама, когато войната започна през 2011 г. Оттогава насам фамилията преминава от един град в друг. Но хората не могат да избягат от пандемията.