В света на най-добрите (и скъпи) смартфони има ключово разпределение на сезоните. През есента идва новият iPhone, след това в началото на годината - новият Samsung Galaxy S. А в края на пролетта и началото на лятото - топ-моделът на Huawei. 

Тази година обаче на китайският техногигант му се наложи да представи своята серия P40 онлайн - заради коронавируса. Новите смартфони на Huawei обаче не разочароват.

Днес бяха представени три модела - базовият P40, по-големият P40 Pro, и ултрамодерният P40 Pro+, по подобие на Samsung и Apple.

Камерите

На първо място P-серията показва стремежа на китайския производител към най-добър камерафон. 

Трите модела имат съответно тройна, четворна и петорна фотосистема, както винаги от Leica.

Базовият сензор на всички е един и същи - 50-мегапикселов Ultra Vision Wide, който според производителите има по-големи пиксели, поема повече светлина, значително по-светлочувствителен е от конкуренцията и ги надминава във всяко едно отношение. Новият сензор е 1 и 1/28 инча, по-голям дори от този на S20 Ultra, който досега беше най-големият сензор в смартфон.

Като говорим за светлина, Huawei дава и числа - 409600 ISO за снимки и 51200 ISO за видео.

Моделите P40 и P40 Pro+ имат и 8-мегапикселов х3 телеобектив. Но истинската новина е в х5 12-мегапикселовия телеобектив в P40 Pro и х10 8 MP телеобектив в P40 Pro+.

Накратко - топ устройството на линията може да осигури за пръв път 10 пъти приближаване с пълно качество, и х100 комбиниран оптичен и дигитален зуум. В добавка от Huawei твърдят, че както оптичното, така и дигиталното им приближаване е по-добро от това на конкуренцията. Телефото обективът е въоръжен и с оптична стабилизация по две оси, нещо ключово при подобно приближение.

P40 Pro ще прави много по-добри снимки на тъмно с един клик, отколкото конкуренцията прави с 5-10 секунди нощен режим.

Новото AI на компанията пък добавя уникални възможности - автоматична подборка на десетки заснети кадри, махане на хората на заден фон, премахване на отраженията от стъкла.

Предната камера е една - но е въоръжена с IR сензор за дълбочина, технология, която не само прави по-добри портретни снимки, но и осигурява по-сигурно отключване с лицево разпознаване. А трети сензор позволява ползване на "умни" жестове от разстояние пред екрана.

Предната камера на Pro моделите е с един тон сензори и 32 мегапиксела сензор.

Когато говори за видео, добрата новина е, че може да се снима и да се преминава плавно през всички обективи, включително х10 телеобектива на P40 Pro+. В добавка, смартфонът е въоръжен с три микрофона и може да приближава към конкретен източник на звук във видеото - т.нар. аудиозуум, представен първо от Samsung.

Смартфоните могат да снимат и едновременно видео от обикновения сензор и телеобектива - нещо, което досега бе възможно само с iPhone и допълнително приложение.

Хардуер и всичко останало

Новият чип на Huawei е с вграден 5G модул, което според компанията спомага много за пестенето на батерия. А новият процесор е Kirin 990 - според тях значително по-мощен от върховият в момента Qualcomm Snapdragon 865.

Най-впечатляващ обаче е дисплеят на Pro и Pro+ моделите, т.нар. Quad-curve Overflow. Той "прелива" от лицето на смартфона и вероятно е рекордьор в това каква степен от лицето на устройството е дисплей. Размерът му е 6,58 инча, с резолюция 2640х1200 пиксела (441ppi гъстота), и вече обичайните 90hz честота на опресняване. Huawei се хвалят и с 30% по-малко от вредната синя светлина, и далеч по-добра точност на цветовете. Съотношението му е особените 19,9х9.

Очаквано всички модели са с вграден сензор за пръстов отпечатък под екрана и IP68 рейтинг за водоустойчивост. 

P40 и P40 Pro ще се предлагат в четири цвята - бял, сребрист, син, златист и розов, а P40 Pro+ - само в "керамичен" черен и бял. Добрата новина е, че основните цветове се предлагат със специално матово покритие, което означава по-малко пръстови отпечатъци.

Pro моделите ще поддържат и нечуваното досега 40W безжично зареждане - доскоро само флагманите имаха 40W жично зареждане.

Huawei се хвали и с нов смартчасовник  - Huawei Watch GT, допълнителни аксесоари за телефона, свой асистент, конкурент на Siri, кръстен "Celia".

P40 и P40 Pro ще излязат на 7-ми април, а P40 Pro+ - през юни.

Но идва и лошата новина - цената. P40 ще е 799 евро, P40 Pro - 999 евро, а P40+ - унищожителните 1399 евро.